szerző:
Eduline

Van még mit javítani az egyébként nagyon népszerű hallgatói mobilitási programon, de elő is álltak a tervekkel.

Az Európai Parlament ált az idén 30 éves Erasmus+ programról készített jelentést dolgozta fel az Index. A jelentés felütés pozitív, ugyanis az EU egyik legsikeresebb programjaként 2014-2020 között már több mint négymillió embernek biztosított lehetőséget a külföldi tanulásra (főleg hallgatóknak), illetve önkénteskedésre.

A most futó időszakra 40 százalékkal több pénzt adtak össze a tagállamok, mint a 2007-2013 között ciklusra. Ennek köszönhetően tudták növelni a hallgatóknak utalt támogatási összegeket, valamint a támogatottak körét.

Azonban néhány hiánnyosságot is megállapítottak: még mindig túl bonyolult a pályázati űrlap, nem egyértelmű a program útmutatója, ami megnehezíti az új pályázók dolgát, akár el is tántoríthatja őket.

A jövőben nem csak ezen egyszerűsítenének, hanem jobban támogtnák a szegényebb hallgatókat, ezzel is kiegyenlítve az eltérő fejlettségű országok közötti különbségeket. Ismertebbé szeretnék tenni a Leonardo-programot, ami az Erasmus+ részeként jelenleg is mobilitási lehetőséget biztosít a szakképzésben tanulók számára. A nyelvi gátak leküzdésére pedig egy egységes nyelvtanulási támogatási programot terveznek a következő ciklusra.

Meglepő adat: ennyi erasmusos választja Magyarországot

Az Erasmus+ érdekes adatokat hozott nyilvánosságra. Az uniós ösztöndíjprogram Facebook-oldalán közölt néhány érdekes táblázatot az elmúlt napokban. Ezen a grafikonon például azt foglalták össze, hogy melyek voltak a legnépszerűbb célpontok a diákok körében. Magyarország egész jó helyen, a középmezőnyben kapott helyet, a 2014/15-ös tanévben 5403 diák választott minket.