szerző:
eduline/mti

2017-ben végleg eltörlik a családi és baráti kapcsolatokat megnehezítő roamingdíjat az Európai Unióban, a hazai áron lehet majd telefonálni és internetezni is a mobilokon.

©

A kezdeti tervezethez képest, mely 90 napos időkeretű normális áras hívást garantált volna az EU-ban inkább elvetette az Európai Bizottság, így a jövőben elérkezhet a korlátok nélküli telefonlásá időszaka az EU-ban. A 2017. június 15-től hatályos szabályozás értelmében minden szolgáltatónak az otthoni díjazást kell biztosítania minden felhasználó számára - tájékoztatta a közvéleményt Andrus Ansip digitális piacért felelős uniós biztos.

A bizottság garantálja, hogy egyetlen uniós polgárnak se kelljen többet fizetnie külföldi mobilhasználat esetén, ugyanakkor szilárd védelmet kíván biztosítani a visszaélésszerű roaming-használat megakadályozására - jelentette ki az uniós biztos.

A csalókra különös gondot fordítanak majd: a mobilhasználati minták alapján ellenőrizni fogják, a fogyasztók biztosan nem élnek-e vissza az unió eltérő országaiban vásárolt és használt olcsóbb SIM-kártyák használatával. Ezzel azt az esetet is el szeretné kerülni a bizottság, hogy egy olcsóbb mobilszolgáltatást nyújtó országban vásárolt SIM-kártyát egy drágább tarifával dolgozó országban értékesítsenek - hangsúlyozta.

Lehet számítani bizonyos pótdíjakra, azonban ilyen jellegű felárakat nem alkalmazhatnak az utazók, a nyaralók, a rendszeresen vagy huzamosan külföldön dolgozók, illetve a külföldi ösztöndíjas diákoknál, vagyis az Erasmus+ hallgatóival szemben.

5 hasznos tipp, hogy mire figyelj külföldi tanévkezdésedkor

Erasmussal vagy más ösztöndíjjal tanulsz külföldön, esetleg ott nyertél rendes felvételt? Van pár tippünk, hogy mivel lehetnek egyszerűbbek az első napok. Ezúton is szeretnénk gratulálni, hogy mertél egy nagyot húzni és külföldön kezded meg az őszi félévedet. A hetekben zajlik sokak kiköltözése, így biztos jól jön néhány tanács, amivel könnyebben kezdhetitek a félévet.