szerző:
eduline/mti

Állapotuktól függetlenül népszerűek a felsőoktatási intézmények kollégiumai - írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság. A férőhelyért 9-23 ezer forintot kell fizetni.

©

A kollégiumok többsége nehezen jön ki a költségvetéséből, mivel a diákok által fizetett díjak és az állami normatíva mértéke évek óta változatlan. Bár átlagosan 30-40 százalékos túljelentkezés van, férőhelybővítést egyik sem tervez, amit a hallgatói létszám csökenésével indokolnak.

A kollégiumi férőhely többágyas szobában 9-23 ezer forintba kerül: az árakról és a jelentkezésről itt olvashattok részletesen. Mennyiért bérelhettek lakást Budapesten és a vidéki egyetemvárosokban? Összeállításunkat itt találjátok.

Csiki Tibor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) kollégiumok osztályának igazgatóhelyettese a lapnak elmondta: az egyetem 2007-ben felújított Schönherz kollégiuma, illetve másik legnagyobb kollégiuma a renoválás óta PPP-konstrukcióban üzemel, ami hosszú távon drágább. A támogatás évről évre csökken, a hiányt a többi kollégium dologi keretéből kell pótolni, így kevesebb jut karbantartásra és fejlesztésre.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) maga renoválta és üzemelteti valamennyi kollégiumát – ismertette Seifert Tibor, az ELTE Egyetemi Kollégium főigazgatója. A kollégiumi díjból, az állami normatívából és a vidéki hallgatók után járó lakhatási támogatásból származó bevéte­lét a legtöbb egyetem nyári hasznosítással egészíti ki, vagyis a kollégiumok hostelként üzemelnek. Tíz hiba, amit minden egyetemista elkövet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!