szerző:
Eduline

Majdnem kétezer elsőéves egyetemistát és főiskolást ér majd kellemetlen meglepetés februárban, a második félév elején.

Minden támogatást feleznek
©

Majdnem kétezer elsőéves egyetemistát és főiskolást ér majd kellemetlen meglepetés februárban, a második félév elején. Amellett, hogy a részösztöndíjasoknak fizetniük kell a képzésért, a szociális támogatásoknak és tanulmányi ösztöndíjaknak is csak a felét kaphatják meg.

„A magyar állami ösztöndíjas hallgatóhoz képest a magyar állami részösztöndíjas hallgatót a jogosultsági elszámoláskor és a részére biztosított támogatások tekintetében 0,5-ös szorzóval kell figyelembe venni” – olvasható a felsőoktatási juttatási rendeletben. Ez azt jelenti, hogy jóval kevesebb szociális és jegyzettámogatásra számíthatnak, mint az állami ösztöndíjasok.

A részösztöndíjas finanszírozási formát idén szeptemberben vezették be: azt jelenti, hogy a képzés költségeinek felét a hallgató, másik felét az állam állja. Csupán néhány képzési területen – műszaki, informatikai, természettudományi, orvos- és egészségtudományi, valamint agrárműszaki szakokon – hirdettek 2012-ben részösztöndíjas helyeket.

Úgy tűnik azonban, az új finanszírozási forma nem aratott nagy sikert, a részösztöndíjas keretszám mindössze 35 százalékát sikerült feltölteni a 2012-es felvételin. A jelentkezési lapon ezt a formát nem lehetett bejelölni, a legjobb eredményt elért, önköltséges képzésre felvételiző diákoknak – 1961 hallgatónak – ajánlották fel a lehetőséget. A részösztöndíjas képzésről itt olvashattok bővebben.