szerző:
Eduline

Az új koncepció szerint már sporttudósok lesznek a testnevelők.

©

A sport az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, melyet a felsőoktatásnak is követni kell. A piac egyre többször szembesül azzal, hogy nem talál megfelelő sportszakembert. Ezért indult el hazánkban 2012-ben az a folyamat, melynek célja, hogy a kereslet és a kínálati oldalt az eddigieknél sokkal intenzívebben közelítsük egymáshoz, mint eddig

– mondta a Hajdu Press-nek Balogh László, a Magyar Rektori Konferencia Sporttudományi Bizottságának elnöke, aki a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója is egyben.

A legnagyobb változások a testnevelők képzésében lesznek:

  • A jövőben kizárólag osztatlan tanárképzésben lesz tanulható,
  • Áátalános iskolai szakaszra 4+1, középiskolai szakaszra 5+1 évet kell tanulniuk a hallgatóknak.
  • Négy helyett kettő alapszak, a szakedzői, valamint a sport- és rekreációszervezés közül lehet majd választani.
  • Négy mesterszak marad: sportmenedzser, rekreáció, okleveles szakedző, humán kineziológia, de tervezik a sportmérnök bevezetését is.

A képzésben számos új elem lesz, felkészültek lesznek például az egészség megőrzését segítő gyógytestnevelési módszerekben, a sajátos nevelési igényű gyerekekkel való foglalkozásra is felkészülnek. Új sportágak is megjelennek, amiket a megváltozott igényű gyerekeknek - az iskolai lehetőségekhez mérten - taníthatnak, például a görkorcsolya, a falmászás és a lovaglás.

Jogi, igazgatási és menedzsment kurzusok is bekerülnek a képzésbe, így tájékozottabbak lesznek és tudományos munkát is folytathatnak.