szerző:
Eduline

Jogász, nyelvtanár, geográfus és teológus is van az országgyűlés újoncai között. Hol végeztek azok a képviselők, akik először kapnak helyet a parlamentben? Utánajártunk.

MSZP: van, aki az idén felvételizik

Bangóné Borbély Ildikó az érettségi után kezdett dolgozni a nádudvari óvodában, ahol két év után gazdasági vezető lett, 1995-ben Budapesten gazdaságvezetői képesítést szerzett, 2012-ben pedig beiratkozott a Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar óvodapedagógus szakára, cigány-roma szakirányra. Hozzá hasonlóan Velez Árpád pártigazgató is harminc fölött ült vissza az iskolapadba: a Wirtschaftsuniversität Wien (a bécsi gazdaságtudományi egyetem) hallgatója.

Velez Árpád
©

Demeter Márta honvédelemmel foglalkozó szakpolitikus 2004-ben végezte el a Gábor Dénes Főiskola műszaki-informatika szakát biztonságszervező szakirányon, 2012-től 2014-ig pedig a Zsigmond Király Főiskola politológia szakán tanult. Ő is izgulni fog az idei ponthatárhúzás miatt, ugyanis jelentkezett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem biztonság- és védelempolitika szakára.

Az oktatáspolitikával foglalkozó Kunhalmi Ágnesnek a nyelvvizsgája miatt nincs még diplomája: 2009-ben a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán, 2011-ben az ELTE politológia szakán szerzett abszolutóriumot. Szegeden Kunhalmi évfolyamtársa volt Heringes Anita, az MSZP paksi szervezetének elnöke, aki szintén 2009-ben szerezte meg kommunikáció szakos abszolutóriumát, korábban a MÚOSZ újságíró-szerkesztő képzésén szerzett képesítést.

Tóth Bertalan 2000-ben a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogászdiplomát, majd 2003-ban európai szakjogász kiegészítő diplomát vett át. Később jogi szakvizsgát is tett.

©

Kiss László - aki korábban az Oktatási és Kulturális Minisztériumban dolgozott tanácsadóként - az ELTE történelem szakán végzett, míg a Budapest XIII. kerületében győzedelmeskedő Hiszékeny Dezső műszaki végzettséggel rendelkezik, később elvégezte az Államigazgatási Főiskolát is.

Együtt-PM: egy geográfus is van az újoncok között

A Párbeszéd Magyarországért egyet sem, Bajnai Gordon pártja viszont legalább két újoncot juttatott a parlamentbe: Kónya Pétert országos listáról, Szabó Szabolcsot a csepeli-soroksári körzetből. Maga Bajnai sem volt még országgyűlési képviselő, de ő múlt hét szerdán közölte, hogy lemond a párt teljes vezetésével (így Kónya Péterrel és Szigetvári Viktorral) együtt, és parlamenti mandátumát is átadja egy másik Együtt-PM-tagnak. Bajnairól és a parlamenti pártok vezetőinek végzettségéről itt olvashattok.

Kónya Péter, az Együtt egyik társelnöke szintén lemond elnökségi posztjáról, de arról egyelőre nem lehet tudni, hogy mandátumát is átadja-e másnak. Kónyát 1987-ben felvették a Kossuth Lajos Katonai Főiskolára, majd haditudósítást tanult Lvovban. A rendszerváltás miatt már nem diplomázhatott le, itthon tisztté avatták, és a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémián fejezhette be tudósítói tanulmányait.

Kónya Péter, Bajnai Gordon
©

Bajnai (és talán Kónya) helyére akár Pápa Levente, a párt gazdasági szakembere, vagy Berkecz Balázs város- és területfejlesztési szakember is érkezhet, ugyanis ők az országos lista soron következő jelöltjei. Pápa 2004-ben végzett a Budapesti Corvinus Egyetem pénzügy szakirányán, Berkecz pedig a Pécsi Tudományegyetemen szerzett 2000-ben településmérnöki BSc-, 2007-ben MSc-diplomát, ezen kívül szintén Pécsett, az Állam- és Jogtudományi Karon a jogi szakokleveles mérnöki képzést is elvégezte.

Az viszont biztos, hogy Szabó Szabolcs ott lesz a következő parlamentben. Szabó 2002-ben végezte el az ELTE Természettudományi Kar geográfusi szakát, 2009-ben PhD fokozatot is szerzett. 2010-től a Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszék adjunktusa.

Az LMP diplomásai

Schmuck Erzsébet alapítója a Magyar Természetvédők Szövetségének és az LMP-nek is. 1977-ben szerzett közgazdász diplomát a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen (a mai Budapesti Corvinus Egyetemen).

Sallai Róbert Benedek is az LMP alapító tagjai közé tartozik. Saját túrkevei gazdaságával foglalkozik, de a párt honlapja szerint természetvédelmi végzettségekkel is rendelkezik. Ikotity Istvánnak három diplomája és doktori végzettsége is van, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetemre is járt.

Fidesz: újabb jogászok

A Dunakesziről bekerült Tuzson Bence ügyvéd az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán szerzett jogi diplomát. Galambos Dénes 1981-ben végzett ugyanitt, Salacz László szintén ügyvéd, 1995-ben szerezte meg jogi diplomáját a Szegedi Tudományegyetemen.

©

Petneházy Attila a kakukktojás a Fidesz-frakció jogászai és pedagógusai között. Nyíregyházáról került be, ahol a Móricz Zsigmond Színház színművészeként ismert, a Nemzeti Színház Színiakadémiáját 1987-ben végezte el.

A Fidesz-KDNP színeiben öt önkormányzati múlttal rendelkező jelölt győzött – mindegyikük foglalkozott pedagógiával. Szabolcs Attila nyomdaipari fényképész és mikrofilm-technikai rendszerszervező képzettségekkel rendelkezik, ezt egészítette ki 1985-ben a BME mérnöktanári diplomájával. Witzmann Mihály balatonlellei önkormányzati képviselő Budapesten szerzett mérnök-informatikus diplomát, egy rövid ideig számítástechnikai tanfolyamokat szervezett. Bóna Zoltán, Dunavarsány polgármestere teológus diplomával rendelkezik, amelyet a Komáromi Selye János Egyetem Református Teológia Karán szerzett.

Dunai Mónika
©

Simon Róbert Balázs, Győr alpolgármestere három diplomát szerzett: az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolát, a Budapesti Gazdasági Főiskolát és a Nyugat-magyarországi Egyetem emberi erőforrások mesterszakát is elvégezte. Dunai Mónika, Budapest XVII. kerületének önkormányzati képviselője az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán 1990-ben szerzett magyar-orosz szakos általános iskolai tanári diplomát, 1995-ben franciaszakos nyelvtanári, majd 1999-ben franciaszakos középiskolai tanári diplomát. A Miskolci Egyetem irodalomtudományi PhD-képzésén abszolutóriumot szerzett.

Jobbik: egy újonc

A Jobbik országgyűlési soraiban egyetlen új arc tűnt fel. Ander Balázs 2002-ben végezte el a Pécsi Tudományegyetem történelem szakát, ezután két évig volt népművelő egy barcsi múzeumban. Jelenleg történelemtanár a Barcsi Ipari és Kereskedelmi Szakképző Iskolában.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!