szerző:
Eduline

A felsőoktatás átalakításánál a kormány nagyon sok alkalommal egyeztetett a rektori konferenciával és a hallgatói...

©

A felsőoktatás átalakításánál a kormány nagyon sok alkalommal egyeztetett a rektori konferenciával és a hallgatói önkormányzatok képviselőivel, és véleményüket figyelembe vette - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkársága pénteken az MTI-vel. A rektori konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának vezetői csütörtökön kijelentették: a legújabb, csupán 10 ezer teljes ösztöndíjas hely kiosztásáról szóló tervezetet nem látták, utoljára két hete egyeztettek a minisztériummal, de akkor még 30 ezer állami ösztöndíjas hallgatói helyről volt szó.

A közleményben azt írták: az elmúlt egy évben a rektori konferencia és a hallgatói önkormányzatok megismerhették a kormány koherens és következetes elképzelését a felsőoktatás átalakításáról, és elmondhatták róla a véleményüket. Ezeket a kormány minden esetben figyelembe vette, és amennyiben illeszkedett a felsőoktatási stratégiába, beépítette abba - szögezték le.

Kiemelték: az alanyi jogon járó támogatások korszaka, az adófizetők pénzéből finanszírozott, véget nem érő tanulmányok ideje lejárt. A dokumentumban fontosnak nevezték, hogy a hallgatók is felelősséget vállaljanak képzésük eredményességéért, a felsőoktatási intézményeknek pedig a tanulmányi kínálat végtelen bővítése helyett az oktatás minőségére és a piacképes végzettség nyújtására kell helyezniük a hangsúlyt.

Az érték- és minőségközpontú átalakítással sok korábban élvezett kiváltság szűnik meg, értelemszerűen számos érdeksérelmet okozva a korábban ezt élvező csoportoknak - jegyezték meg. Várhatóan hány államilag finanszírozott hely lesz a felsőoktatásban? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.