szerző:
Eduline

Beszámoltunk a HVG frissen megjelent 2014-es felsőoktatási rangsoráról, és megnéztük, melyek az ország legjobb alapítványi, vidéki és gyakorlóiskolái. Összefoglaltuk a pedagógusok kollektív szerződésével, illetve a 2014-es felvételivel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Cikksorozatunk e heti részében az ír felsőoktatási rendszert mutattuk be. A hét hírei és cikkei.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen végzettek keresnek a legjobban
©

Megjelent a 2014-es Diploma Rangsor

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem vezeti a HVG 2014-es felsőoktatási rangsorát a hallgatói teljesítmény és az oktatói kiválóság alapján A kiadványban ismertetett diplomáspálya-követési rendszer 2012-es adatai szerint a Műegyetem, az Óbudai Egyetem és a Corvinus friss diplomásai keresnek a legjobban. A részleteket itt olvashatjátok. A gazdaságtudományi képzések rangsorát itt találjátok, az oktatói teljesítményről pedig itt olvashattok részletesen.

Ezek az ország legjobb középiskolái

Az utóbbi hetekben a HVG 2014-es középiskolai rangsorát dolgoztuk fel: itt az összes, erről szóló cikkünket megtaláljátok. Olvashattok többek között a legjobb egyházi, alapítványi és vidéki iskolákról, de az összesített rangsorról is.

Ilyen a pedagógusok kollektív szerződése

Múlt hét pénteken aláírta a 123 ezer pedagógust és iskolai dolgozót érintő kollektív szerződést a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik): a dokumentum alapján a tanárok túlóradíjat kapnak, a 32 óra kötött munkaidőt pedig nem kell feltétlenül az iskolában tölteniük. A részleteket itt találjátok, a Pedagógusok Demokratikusz Szakszervezetének (PDSZ) reakcióját pedig itt olvashatjátok.

Eldőlt: kapnak túlóradíjat januártól a pedagógusok
©

Nem tárgyalta a kormány a felsőoktatási stratégiát

Nem a Felsőoktatási Kerekasztal által szeptemberben elfogadott felsőoktatási stratégiát, hanem a kerekasztal eddigi munkájáról készült jelentést tárgyalta szerdai ülésén a kormány. A dokumentum négy kategóriába osztaná az intézményeket, átalakítaná a felsőoktatási intézmények finanszírozását és bevezetné a kancelláriarendszert.

A Népszabadság információi szerint a Klinghammer István felsőoktatási államtitkár és csapata által készített stratégiát Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárigyekszik "megfúrni".

A kormány az illetékes tárcákat most azzal bízta meg, hogy háttértanulmányokat állítsanak össze a tárgyalt kérdésekről - ha ezek elkészültek, december folyamán ismét tárgyalhatják a jelentést. A részleteket itt olvashatjátok, a Hallgatói Hálózat és az Oktatói Hálózat közös reakcióját pedig itt találjátok.

A legfontosabb tudnivalók a 2014-es felvételiről

Központi ponthatár a népszerű 16 szakon, emelkedő minimumponthatár, több szakon kötelező emelt szintű érettségi - ez vár azokra, akik 2014-ben felvételiznek egyetemre, főiskolára. Összegyűjtöttük az - eddig bejelentett - legfontosabb változásokat: cikkünket itt olvashatjátok.

Minden a külföldi továbbtanulásról

Cikksorozatban mutatjuk be az egyes országok felsőoktatási rendszerét és a jelentkezés feltételeit: a legújabb, Írországról szóló részt itt olvashatjátok.

A dublini Trinity College: Írországban is tandíjmentes az első alapképzés
©

Havi 40 ezer forintos ösztöndíjra pályázhatnak a hátrányos helyzetű hallgatók

Hátrányos helyzetű, önköltséges szakon tanuló, nappali, esti vagy levelező tagozatos hallgatók jelentkezhetnek az Út a diplomához programra, amely önköltség-támogatást és ösztöndíjat is biztosít. A határidő december 23., a részleteket itt találjátok.

Ilyen lesz a diplomás gyed

2014-től a nappali tagozatos egyetemisták, főiskolások is jogosultak lesznek a gyermekgondozási díjra, a gyermek egyéves koráig. A legfontosabb kérdéseket a diplomás gyedről itt válaszoltuk meg.