szerző:
Eduline

Idén is több egyetemen fennakadások voltak, illetve vannak a Neptun-rendszerben, vagyis azon az online felületen...

©

Idén is több egyetemen fennakadások voltak, illetve vannak a Neptun-rendszerben, vagyis azon az online felületen, ahol a hallgatók sok más ügyük elintézése mellett összeállítják az órarendjüket - adta hírül az InfoRádió. Mire kell figyelnetek friss egyetemistaként, főiskolásként? Hány kreditet kell félévenként elvégeznetek? Mi az a Neptun, és mit írtok alá a hallgatói nyilatkozatban? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen mesterszakos hallgatók nem tudták felvenni a tantárgyaikat, mert a rendszer túlterhelt volt, és be sem engedte őket. A Budapesti Corvinus Egyetemen az okozott problémát, hogy az elsőéves hallgatókat írásos beiratkozásra is kötelezték, ennek átvezetése a Neptunba azonban időt vesz igénybe. Mire elkészültek vele, a felsőbbévesek több tantárgyat elhappoltak a gólyák elől.

Az ELTE-n is nagyon sok gond van a Neptunnal - panaszkodott az egyik hallgató. Elmondta: hiányolják a rendszerből a dinamikus órarendet. Ez azt jelenti, hogy eddig az órarendek összeállításánál egy táblázatban vizuálisan nyomon követhették a tantárgyak, kreditek felvételét. A Neptun ezt nem teszi lehetővé, ami a későbbiekben nagy káoszhoz szokott vezetni.

Emellett gyakran előfordul, hogy összeomlik a rendszer a tárgyfelvételi időszakban. Ez főként azokban az intézményekben jellemző, ahol versenyjelentkezés folyik, vagyis azok kerülhetnek be egy-egy órára, akik elég gyorsan kijelölték az általuk preferált kurzust. A rendszer a csúcsidőben nem bírja a terhelést, a hallgatók pedig teljesen ad hoc jelleggel tudják csak felvenni a kurzusokat.