szerző:
Eduline

Tavalyhoz képest duplájára nőtt azok száma, akik a teljes képzést külföldön végeznék el, vagy részképzésben utaznának külföldre – erre jutott a Budapesti Gazdasági Egyetem által az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon végzett kutatás.

©

A BGE 1125 diákot kérdezett meg a kiállításon. A felmérés szerint tovább csökkent azoknak a diákoknak az aránya, akik állami ösztöndíjas képzésre szeretnének jelentkezni. Ez az arány 2013-ban még 87 százalék volt, tavaly már csak 75 százalék, idén pedig 72 százalék. Ezzel párhuzamosan nőtt az önköltséges képzést megjelölő felvételizők aránya – a három évvel ezelőtti 13-ról 28 százalékra.

A tavalyihoz képest nőtt azok száma, akik az iskola melletti munkából szeretnék finanszírozni a tanulmányaikat. A Diákhitelt a megkérdezettek mindössze 10 százaléka venné fel.

A diákok majdnem fele (47 százalék) szeretne külföldön továbbtanulni, csak 19 százalék töltené a teljes tanulmányi idejét Magyarországon, 34 százalék viszont még nem határozott ebben a kérdésben – áll a kutatásban.

A külföldön tanulni vágyók között a tavalyi adatokhoz képest a duplájára nőtt azon felvételizők száma, akik a teljes képzést külföldön végeznék el (14 százalék), továbbá akik részképzéssel – például ösztöndíj, diákcsereprogram révén – utaznának külföldre (53 százalék). Ugyanakkor erőteljesen lecsökkent a külföldi szakmai gyakorlatot tervezők száma (35 százalékról 20 százalékra).

Az is érdekes, hogy a megkérdezettek 36 százaléka dönt a későbbi diplomája munkaerő-piaci elismertsége alapján szakválasztáskor, a legtöbben (54 százalék) a képzési terület elismertsége alapján döntenek. 33 százaléknak az intézmény hírneve volt a legfontosabb.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!