szerző:
Eduline

Tudtátok, hogy az angol városokban szinte lehetetlen éjfél után bulizni? Vagy hogy a portugál éttermekben nem illik só- és borstartót kérni? És hogy a svéd kávészünetet fikának hívják? Összegyűjtöttünk húsz érdekes tényt a legnépszerűbb Erasmus-célpontokról és persze magáról az ösztöndíjról.

A legnépszerűbb Erasmus-országok? Spanyolország, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság. Tanévenként annyi erasmusos érkezik ezekbe az országokba, ahányan egy közepes magyar városban, például Vácon, Siófokon vagy Tatán élnek.

A spanyol, a német, a francia és az olasz egyetemistákat aligha kell utazásra biztatni - tanévenként 25-40 ezren tanulnak külföldön Erasmus-ösztöndíjjal.

©

A volt Erasmus-hallgatók 33 százalékának van külföldi barátja/barátnője, míg a tanulmányaikat otthon végzők esetében ez az arány mindössze 13 százalék.

Mire jó még az ösztöndíj? Az Erasmus-hallgatók 27 százaléka köt hosszú távú kapcsolatot a csereprogram alatt.

Az pedig így már nem is meglepő, hogy az Európai Bizottság becslései szerint 1987 óta körülbelül egymillió Erasmus-bébi született.

Kávé nélkül nem reggel a reggel? Indítsátok úgy a napot, mint a helybéliek: a franciák tejeskávét isznak (forró, de nem gőzölt tejjel), lehetőleg széles karimájú csészéből, az olaszok klasszikus eszpresszót, a görögök hűsítő frappét, a törökök pedig cukorral és kardamommal ízesített kávét fogyasztanak.  

A svéd kávézási szokások mellett sem mehetünk el szó nélkül. A kávészünet, vagyis a "fika" kihagyhatatlan része a napnak - alighanem ez lesz az első dolog, amit erasmusosként Svédországban megtanultok majd.

Erasmus? A 2000-es évek elején tíz emberből nyolcnak garantáltan egy film is eszébe jutott erről a szóról. Lakótársat keresünk Audrey Tautou-val. Kötelező darab.

Ha már külföldön vagytok, próbáljátok ki a nemzeti ételeket! Spanyolországban a paella, Bulgáriában a tarator, Szlovákiában a sztrapacska, Lengyelországban a pierogi, Romániában a puliszka kihagyhatatlan. Többek között... ne csodálkozzatok, ha két-három kilót felszedtek az Erasmus alatt.

És mit kínálnak majd az egyetemi menzákon? A BuzzFeed érdekes videót készített - többek között - az európai országok menzás ételeiről.

Úgy tűnik, a nők bátrabbak, mint a férfiak - legalábbis több nő utazik külföldre Erasmusszal, mint ahány férfi.

A Erasmusszal külföldre utazó
hallgatók átlagéletkora 22-23 év.

Erasmusosok vagytok, így külföldön töltitek a szilvesztert? Ne csodálkozzatok, ha az írek az aktuális széljárást figyelik majd (a hagyomány szerint az ország jövőjét a szél iránya határozza meg), a svédek saját készítésű - örömöt és vidámságot jelképező - gyertyákat ajándékoznak nektek, a bolgárok éjfél után két-három percre leoltják a villanyt a lakásokban (igen, ilyenkor jöhet az újévi csók), az olaszok pedig piros színű fehérneműt vásárolnak, az ugyanis szerencsét hoz.

Spanyolországba készültök Erasmusszal? Ne lepődjetek meg, ha a vacsoravendégeitek nem érkeznek pontosan - Spanyolországban állítólag legalább fél órát illik késni.

Bár Európában komolyabb kommunikációs problémákra nem kell számítani, van egy ország, ahol az alapvető közlések megértése is nehéz lehet. Bulgáriában a bólintás az egyet nem értés, míg a fejcsóválás az egyetértés jele. Hogy még bonyolultabb legyen a dolog, a bolgárok próbálnak alkalmazkodni a külföldiek szokásaihoz, ezért időnként a bólintást az igen, a fejrázást a nem jeleként használják.

Portugáliában tanultok majd Erasmusszal? Készüljetek fel arra, hogy só- és borstartót egy ideig nem használhattok majd - legalábbis akkor nem, ha vendégségben vagy étteremben vacsoráztok. Illetlenség ugyanis sót vagy borsot kérni, a portugál szakácsok - akár hivatásos szakácsok, akár háziasszonyok - sértésnek veszik, és azt gondolják, hogy ízetlennek találjátok az ételt.

Bulizás éjfél után? Ha Angliában erasmusoztok, felejtsétek el. A klubok és a pubok többsége ugyanis legkésőbb éjfélkor bezár...

©

Ha mediterrán országba készültök, számoljatok a sziesztával, ne ilyenkor próbáljátok elintézni az egyetemi ügyeket. Persze változó, hol mennyire veszik komolyan a pihenőidőt, Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban azonban kora délután "zárva" tábla fogadhat titeket a hivatalokban.

"Meghívlak egy sörre" - csak óvatosan az ilyen kijelentésekkel Norvégiában! A skandináv országokban kifejezetten drága az alkohol, ráadásul például a norvég szupermarketekben csak a kora esti órákig lehet kapni sört.

Ha újdonsült török barátaitokhoz mentek látogatóba, a bejáratnál kérés nélkül vegyétek le a cipőtöket, ez ugyanis a szokás. Ha őket nem zavarja a cipő, úgyis szólni fognak, hogy nyugodtan vegyétek vissza.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!