szerző:
Eduline

Az Állami Számvevőszék kifogásolja, hogy a Diplomás Pályakövetési rendszer nem tud megbízható adatokat nyújtani a kivándorolt diplomásokról.

©

Az ÁSZ a bolgár és a román számvevőszékkel vizsgálta, hogy vajon mennyire hatékonyak a diplomások élettútját utánkövető felmérések.

A hat felsőoktatási intézményre kiterjedő ellenőrzés a jó gyakorlatok feltérképezése mellett két fontosabb problémát is azonosított: a tapasztalatok szerint alacsony a megkérdezett diplomások válaszadási aránya, illetve nem hasznosultak a fiatal diplomások külföldi munkavállalásáról nyert adatok.

2015-ben a DPR keretébenm megkérdezett egykori hallgatóknak már csak 11 százaléka válaszolt, bár ez korábban sem volt sokkal jobb arányú. Ennek nem csak az az oka, hogy nem méltatnak válaszra a megkérdezettek, hanem az is, hogy sokakat el sem tudnak már érni az intézmények.

2005 óta készül pályakövetési felmérés Magyarországon, azóta minden intézménynek törvényi kötelezettsége a felmérés, és az adatok nyilvánosságra hozatala.

Az ÁSZ szerint a külföldi hallgatók kapcsán végzett felmérés módszertana alkalmas lenne egy sor kérdés megválaszolására, azonban mivel kevés válasz érkezik be, az adatokból bizonytalan következtetéseket lehet levonni.