szerző:
eduline/mti

Végzett az első olyan évfolyam a rendészettudományi karon, amely teljes egyetemi tanévet töltött el a működését...

©

Végzett az első olyan évfolyam a rendészettudományi karon, amely teljes egyetemi tanévet töltött el a működését 2012-ben megkezdő Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

A 135 végzett hallgató Orbán Viktor miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter, illetve a tábornoki kar jelenlétében tette le a tiszti esküt vasárnap, a budai Várban. A karról idén 85-en kerülnek a rendőrséghez - ők bűnügyi nyomozói, gazdaságvédelmi nyomozói, igazgatásrendészeti, illetve határrendészeti szakirányon végeztek -, a többi végzős a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a büntetés-végrehajtás és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tisztje lesz.

A miniszterelnök a tisztavatási ünnepségen a végzősöknek azt mondta, hivatásuk a bátrak hivatása, a bátrak pedig nem engedik, hogy félelmeik irányítsák őket. Hozzáfűzte, hogy a rendészeti hivatás a bátorságon kívül felkészültséget, fegyelmet, határozottságot, alázatot és segítőkészséget is követel. "Mától önökön is múlik, hogy olyan országban éljünk, ahol minden becsületes magyar ember biztonságban érezheti magát, biztonságban tudhatja szeretteit, saját értékeit és a közvagyont" - hívta fel az új tisztek figyelmét.

Orbán Viktor végül azt kérte tőlük, ragaszkodjanak állhatatosan az alaptörvényhez, az abból fakadó jogszabályokhoz, hazájukhoz, nemzetükhöz, és legyenek büszkék arra, hogy a rendészettudományi karon végeztek, és ezt a hivatást választották. Kérte azt is, hogy legyenek példamutatók és feddhetetlenek.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2012. január 1-jén jött létre a nemzetvédelmi egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Corvinus közigazgatási karának összevonásával. Idén az intézmény állami támogatását és az ösztöndíjas keretszámot is emelték, a hallgatók pedig gyakorlatilag két egyetemet végezhetnek el ingyen. Míg a többi intézményben csökkent vagy alig nőtt a jelentkezők száma, az NKE-re a tavalyinál ezerrel többen felvételiztek. A részleteket itt olvashatjátok.