szerző:
Eduline

Tíz év múlva alig lehet majd bejutni a háziorvoshoz, ha egyáltalán lesz valaki, aki felveszi a praxist - írja a Blikk.

©

Az Emberi Erőforrások Miniszté­riumának (Emmi) munkaanyaga szerint 2025-re 4,65 millió embernek nem lesz megfelelő egészségügyi alapellátása: a háziorvosok száma tíz év alatt négyezer fővel csökkenhet - írja a Blikk. Ha 2025-ig nyolcszáz új orvos állnak munkába, úgy is csak 3300 lesz a praxisok száma.

Az ok a szakemberhiány, az elvándorlás és a kiöregedés. Itthon csak 240 orvos jut 100 ezer lakosra (vagyis egy orvos átlagosan 416 beteget lát el), a csehországi 367, vagy ausztriai 480 orvoshoz képest. Az elmúlt hét és fél évben nyolcezernél is több orvos és fogorvos, valamint több mint két és félezer ápoló, szülésznő ment külföldre dolgozni: a részleteket itt találjátok.

Az orvoshiány miatt előfordul, hogy más szakterületű, vagy éppen képzetlen orvosok látják el a betegeket, az egészségügyi dolgozók pedig különösen leterheltek. Az orvosok 42 százaléka szerint a legutóbbi kezeléskor a betegek alig vagy egyáltalán nem voltak biztonságban a rossz munkakörülmények miatt. A pácienseknek viszont csak 19 százaléka érezte ezt, 55 százalékuk pedig teljesen vagy majdnem teljesen biztonságban érezte magát.

Az orvosok közül 2004-ben még csak 504-en vándoroltak ki, 2013-ban viszont már 1950-en, a külföldön munkát kereső rezidensek száma a béremelések után, 2014-ben pedig újra emelkedett, 397-re. Milyen fizetésre számíthatnak, és mennyi idő alatt tudnak elhelyezkedni a különböző diplomával rendelkező pályakezdők? Itt találjátok cikkeinket.

Az Emmi közölte: a Rezidens Támogatási Program révén eddig több mint 2500 fiatal szakorvost és szakgyógyszerészt sikerült itthon tartani. A 2012-ben és 2013-ban végrehajtott béremelés 90 ezer egészségügyi dolgozót érintett. Egy rezidens összesen 75 820 Ft, egy kezdő szakorvos 105 820 Ft béremelésben részesült. A rezidensösztöndíjakról, amelyeknek a feltétele az itthoni munkavállalás, itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!