szerző:
Eduline

Először nyerte el magyar oktató a Közép-európai Egyetem által alapított, a bölcsészet- és társadalomtudományok kiváló oktatásáért járó európai díjat. Baár Mónika, a gröningeni egyetem adjunktusa az intézmény 24. tanévnyitó ünnepségén vehette át az elismerést.

©

A bölcsészet- és társadalomtudományok kiváló oktatásáért járó európai díjat 2012-ben hozta létre a Közép-európai Egyetem (Central European University), idén először pedig egy magyar oktató, a hollandiai University of Groningen adjunktusa vehette át a díjat. Baár Mónika, aki 1995-ben, az elsők között végzett a CEU történelem mesterszakán, majd később az Oxfordon doktorált, újító, illetve a kritikus gondolkodásra nevelő oktatási módszereivel érdemelte ki az elismerést.

Baár a hollandiai intézményben 2009 óta tanít, modern történelmet és kultúrtörténetet: elsősorban Közép-Kelet-Európa a szakterülete. Már a második évben, minimális nyelvoktatással a háta mögött elkezdett holland nyelven is oktatni - sokszor a diákok voltak a tanárai. A különböző történelmi, politikai eseményeket zenei, filmes, színházi és irodalmi projekteken keresztül próbálja közelebb hozni a hallgatókhoz. 

Az adjunktus 2010 óta különböző kutatásokat végzett a fogyatékosság és az öregedés, a jótékonykodás/önkéntesség, illetve a látás történetével, a robotikával és a protézisekkel, valamint az ember és az állatok kapcsolatának történetével kapcsolatban. Baár a díjat John Shattucktól, a CEU elnökétől és rektorától vette át. Először kapta nő a matematikusok Nobel-díját: erről itt olvashattok.

Liviu Matei, az egyetem pro-rektora - és a díj megalapításának kezdeményezője - az átadás előtt azt mondta: az utóbbi tizenöt évben jelentős átalakult a felsőoktatás Európában, a növekedés és a nemzetközivé válás során viszont háttérbe szorult maga a tanítás. "Pedig az egyetem elsődleges célja a tudás átadása a hallgatóknak" - tette hozzá. A díjazottak munkája szerinte azt bizonyítja, hogy a kutatásban megnyilvánuló kiválóság és a magas színvonalú oktatás kéz a kézben jár.

A bölcsészet- és társadalomtudományok kiváló oktatásáért járó európai díjat az egyetem Oktatási és Tanulási Központja (Center for Teaching and Learning) felügyeli, nyertesét pedig pályázat útján választják ki. Matei elmondta: idén nyolc országból jelentkeztek egyetemi oktatók, a nemzetközi bizottság pedig egyhangúlag Baár Mónikát választotta.

A díjat 2012 óta adják át a CEU-n: akkor Eleanor Denny, az írországi Trinity College közgazdasági tanszékének adjunktusa, egy évvel később pedig Matthew Braham, a németországi bayreuth-i egyetem professzora nyerte el. Négy magyar egyetem a világ legjobbjai között: összefoglalónkat a legújabb felsőoktatási rangsorról itt találjátok.

Az 1991-ben alapított magánegyetem 24., 2014/2015-ös évnyitó ünnepségen a rektor és elnök, John Shattuck elmondta: több mint 35 ezer jelentkező közül választották ki az új diákokat, akik 87 országból érkeztek.

A tanévnyitón Dorothee Bohle, a politikai tudományok tanszék professzora, aki - Greskovits Béla és Davide Torsello mellett - a kiváló kutatásért járó díjat vehette át, elmondta: az egyetemen az a céljuk, hogy társadalmilag elkötelezett kutatókat képezzenek, akiknek az eladott példányszámokon túlmutató céljaik vannak. 

Az ünnepségen az oktatók nevében Fodor Éva, a társadalmi nemek tanulmánya tanszék docense köszöntette a gólyákat, és beszédet mondott egy visszatérő, illetve egy elsőéves hallgató is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!