szerző:
eduline/mti

Az Egyesült Államok nagy aggodalommal tekint a magyar kormány által kedden benyújtott törvénymódosítási javaslatra, amely súlyosan akadályozná a Közép-európai Egyetem (CEU) működését Budapesten - írta a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője az MTI-hez szerdán eljuttatott nyilatkozatában.

©

David Kostelancik közölte: magyarok ezreit oktatta és alkalmazta az egyetem, amely az Egyesült Államokban és Magyarországon is rendelkezik akkreditációval. "Elsőrangú felsőoktatási intézmény, kiváló hírnévnek örvend Magyarországon és szerte a világon, a tanszabadság fontos központja a térségben" - jellemezte az egyetemet.

A CEU az amerikai-magyar kapcsolatok sikertörténete, amely erős kétpárti támogatást élvez az Egyesült Államokban - hangsúlyozta, hozzátéve: országa ellenez bármilyen törekvést, amely veszélyezteti az egyetem működését vagy függetlenségét.

A CEU-t vették célkeresztbe - tiltakozik az egyetem a törvénymódosítás ellen

Tiltakozik a felsőoktatási törvény tervezett módosítása ellen a Közép-európai Egyetem (CEU), közleményükben az áll: diszkriminatívnak tartják a jogszabályt, a javaslatban lévő változtatások ellehetetlenítenék az egyetem további működését Budapesten. „A CEU teljes mértékben a magyar jogszabályoknak megfelelően működik. A tervezett jogszabályt diszkriminatívnak tartjuk, mivel közvetlenül a CEU-t veszi célkeresztbe.

Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján a felsőoktatási törvény javasolt módosításáról azt mondta, a jövőben akkor működhetne oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezne.

Az államtitkár nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a CEU ellehetetlenítése-e a kormány célja, és jelezte: szerda este ülnek le tárgyalni az egyetem rektorával. Ugyanakkor azt elismerte Palkovics, hogy egy passzus tényleg csak a CEU-ra vonatkozik.