szerző:
Eduline

Hány napig kell Magyarországon dolgoznotok, ha párhuzamosan végeztetek el két államilag támogatott alapképzést? Újabb olvasói kérdésre válaszolunk.

©

Párhuzamosan tanulok két alapszakon, mindkettőt államilag támogatott formában. Az elsőt idén fejezem be, a másikat remélhetőleg jövőre, tehát összesen négy évig voltam állami támogatott. Ilyenkor hány félévet kell itthon ledolgoznom?

Nem az eltelt idő, hanem az igénybe vett állami félévek száma alapján számolják ki, mennyi ideig kell itthon dolgoznotok. Ha tehát párhuzamosan végeztek két, államilag támogatott alapképzést, és négy éven belül megszerzitek mindkét diplomát, akkor nem négy évet, hanem hatot kell "ledolgoznotok", hiszen mindkét alapszakon három-három évig vettétek igénybe az állami támogatást. Egy félév öt hónapnak, 150 napnak számít, tehát ebben az esetben legalább 1800 napot kell itthon dolgoznotok a diplomázást követő húsz évben.

Ugyanakkor nem kell megvárnotok a második diplomátok megszerzését ahhoz, hogy az elsőt elkezdhessétek "törleszteni" - az utolsó egy évben, amikor az első diplomátok már megvan, számít a bejelentett munkavégzésetek.

Mi történik, ha 2013 előtt írtátok alá a hallgatói szerződést? Külföldön is ledolgozhatjátok a képzés idejét? Fizetnetek kell, ha nem szerzitek meg időben a diplomát, vagy ha félév közben otthagyjátok a képzést? Részletes összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!