szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legtöbb egyetemen javában zajlanak a vizsgák, sőt a szerencsésebbek már túl is vannak a számonkéréseken, és őszig elfelejthetik a tanulást. Most viszont azoknak szeretnénk segíteni, akiknek még hátravan egy-két (vagy több) vizsgájuk, amihez szükségük lenne szakirodalomra.

Bár a könyvtárak újranyitottak május elején, így a könyvekhez akár már ott is hozzájuthattok, fontos, hogy az épületekbe csak akkor léphettek be, ha van védettségi igazolásotok (vagy az oltási igazolást bemutatjátok a telefonotokra telepített appon). Persze vannak már alternatívák: a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban például továbbra is működnek a könyvtári cserepontok, amit védettségi igazolás nélkül is igénybe lehet venni. Vannak azonban más lehetőségek is, amelyekhez még a házból sem kell kilépnetek: ezek az online adatbázisok. Most ezek közül mutatunk néhányat.

MEK

A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) oldalát talán a legtöbbeteknek már nem kell bemutatni. Itt közel húszezer dokumentumhoz férhettek hozzá teljesen ingyen, az Országos Széchényi Könyvtár adatbázisából.

Matarka

A Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa (röviden: Matarka) a túlnyomórészt Magyarországon megjelenő tudományos és szakmai folyóiratok tartalomjegyzékét dolgozza fel. A felvett adatok adatbázisba kerülnek és több szempont szerint visszakereshetők, illetve az egyes számok külön-külön böngészhetők. Ha ezek mégsem lennének elérhetőek neten keresztül, akkor a cikkek másolatát megrendelhetitek az Országos Széchényi Könyvtártól.

Digitális Tankönyvtár

Ez az adatbázis tankönyveket, szakkönyveket, folyóiratokat tesz elérhetővé digitális formában, ingyenes hozzáféréssel. A Tankönyvtárban különböző tudományágak – például gazdaságtudományok, orvostudomány, műszaki, társadalomtudományok – kiadványai megtalálhatók.

IMF eLibrary and Datasets

Ez az adatbázis az IMF folyóirataihoz, könyveihez, tanulmányaihoz, illetve statisztikai adataihoz ad hozzáférést. A források olyan témaköröket érintenek, mint például a makroökonómia, globalizáció, demográfia, fejlesztéspolitika, illetve a kereskedelem.

Videotorium

Ha már unjátok a szöveges szakirodalmakat, akkor látogassatok el a Videotorium oldalára, ahol – ahogyan a nevében is benne van – rengeteg videós anyagot találtok. A felvételeket csatornák és kategóriák szerint is csoportosították. Az utóbbi alapján hat nagy kategóriát – egészségtudományokat, humán tudományokat, természettudományokat, élettelen természettudományokat, társadalomtudományokat és műszaki tudományokat – különböztetnek meg. Ezeken belül rengeteg alkategória van.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!