szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ezek szerint nemcsak az alacsony bér, vagy a rossz munkakörülmények ellen lehet sztrájkolni, hanem akkor is, ha egy felsőoktatási intézmény önállósága kerül veszélybe.

A Kúria is megerősítette, amit korábban már a Fővárosi Ítélőtábla kétszer is megállapított: jogszerű volt az Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanárai által tavaly szeptemberben kezdeményezett sztrájk - írja a tanárok jogi képviselőjét adó Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) közleményében.

A dolgozók azért szüntették be a munkát, mert a kormány egyeztetés nélkül alakította át az egyetemet alapítványi intézménnyé, és vonta el az egyetem autonómiáját.

Az új vezetés a sztrájk jogszerűségét szinte azonnal megtámadta. A Fővárosi Törvényszék ezt először jogellenesnek találta, de az oktatók fellebbezést nyújtottak be: ezután a bíróság a sztrájkot másodfokon, majd újra elsőfokon jogszerűnek ítélte.

Most a Kúria most elismeri, hogy a dolgozók nemcsak az alacsony bér, vagy a rossz munkakörülmények ellen sztrájkolhatnak, hanem akkor is, ha egy felsőoktatási intézmény önállósága kerül veszélybe - írja közleményében az ÜDE. Így az SZFE-s tanárok 8 pontban megfogalmazott követelésének mindegyike megállja a helyét.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!