szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Február közepén az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) szenátusa megszavazta, hogy egyházi fenntartásba kerüljön az intézmény.

Tavaly ősszel a HVG úgy értesült, az csak az egyik verzió, hogy alapítványi fenntartóhoz kerül az EKE, sokkal valószínűbb, hogy az egri érsekségnek adják át az intézményt. Ez úgy néz ki, meg is történt, de nem verték nagy dobra. Egy parlamenti kérdésre adott válaszból derült csak ki az új fenntartó kiléte.

Egyházi fenntartásba kerül a pedagógusképzés? - tette fel a kérdést az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) Szabó Szabolcs független parlamenti képviselő - szúrta ki a hvg.hu.

Válaszában Schanda Tamás az ITM államtitkára azt írta,

hogy az Eszterházy Károly Egyetem szenátusa 2021. február 17-én egyhangú döntéssel támogatta, hogy az egyetem fenntartója az Egri Főegyházmegye legyen.

Mi lesz a tanárképzésekkel?

Az egri egyetemet – amelynek a pedagógusképzés az egyik fő profilja – fokozottan sújtja, hogy az osztatlan tanárképzés bevezetése óta egyre kevesebben jelentkeznek pedagógusnak. Több mint húsz meghirdetett alap- és osztatlan képzésből végül tíznél is kevesebbet sikerült csak elindítani, jelentkezőhiány miatt. Hogyan lesz újra népszerű a tanárképzés?

Az egyik út a pénz. A kormány már két éve is abban gondolkodott, hogy pályára állítási ösztöndíjat ad majd a végzetteknek, hátha ez is segít tanárnak megtartani őket. A köznevelési államtitkár azzal számolt, hogy 2022-től kell majd ezt a kormánynak meglépnie. 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!