szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem mindenki állami ösztöndíjas képzésben kezdi majd el az egyetemet 2021-ben sem, így azokra is gondoltunk, akik tandíjat fizetnek majd az egyetemen. Milyen ösztöndíjakra pályázhattok – mutatjuk.

Lakhatás, étkezés, közlekedés, tankönyvek – több tízezer forintos kiadásokkal kell számolniuk az egyetemistáknak, akik azonban többféle ösztöndíjra, támogatásokra is pályázhatnak. 

Milyen támogatásra pályázhatnak az önköltséges hallgatók?  

Az önköltséges formában tanulók kevesebb ösztöndíj-lehetőséggel számolhatnak, éppen ezért több felsőoktatási intézmény hozott létre általuk megpályázható támogatásokat. A Debreceni Egyetemen például külön juttatást kaphatnak azok, akik a tantervben előírt, vagyis kötelező szakmai gyakorlatukat nem az intézmény székhelyén és nem a lakóhelyükön végzik – a támogatás összege akár havi 11 900 forint is lehet, de az egyetemen képzési formától függetlenül havi 5–25 ezer forint juttatást kaphatnak a hallgatók kiemelkedő sportteljesítményükért is. A Szegedi Tudományegyetemen azok, akiknek kiváló a szakmai, a tudományos, illetve a közéleti munkásságuk, rendszeres havi, illetve egyszeri juttatással kalkulálhatnak.

Az intézmény ennél komolyabb támogatást is kínál néhány fizetős hallgatónak: közülük a tíz legjobb felvételi/ tanulmányi eredményű, aktív státuszú diák minden félévben költségmentességet élvezhet. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen akár egyszeri 70 ezer forintot is elnyerhetnek azok, akik hazai vagy nemzetközi tanulmányi versenyen, konferencián, workshopon vesznek részt, vagy rövid kutatóútra mennek. Az önköltséges hallgatók emellett minden tanév végén kérelmezhetik az átsorolásukat is – a különböző képzéseken felszabaduló, államilag támogatott férőhelyeket a kiváló teljesítményű, fizetős formában tanuló egyetemisták, főiskolások kaphatják meg. 

Ez a cikk a 2021-es HVG Diplomarangsorban jelent meg. A HVG ismét elkészítette a legjobb főiskolák és egyetemek rangsorát, amelyben az intézményi, kari, képzésterületi és szakos rangsorok mellett minden fontos gyakorlati tudnivalót megtaláltok az alap- és mesterszakokról, a felvételitől egészen a továbbképzési lehetőségekig. A HVG Diploma 2021 rangsort keressétek az újságárusoknál vagy rendeljétek meg itt. 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!