szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azok, akik ingyenesen tanulnak az egyetemen, a tandíjmentességéért cserébe sok mindent vállalnak a hallgatói szerződésben - többen között azt is, hogy határidőre diplomát szereznek. De mennyi ez a határidő?

A magyar állami ösztöndíjas hallgatóknak a követelményében meghatározott képzési idő másfélszeresén belül diplomát kell szerezniük. Ehhez például egy 6 féléves képzés esetén legfeljebb 9 félévetek van. Ha az utolsó félévetek őszi félévre esik, akkor a határidő a következő év március 31., ha  az utolsó félévetek tavaszi félévre esik, akkor az oklevélszerzési kötelezettség határideje az adott év augusztus 31.

Ha a képzési idő másfélszerese nem egész szám, akkor a félévekben számolt oklevélszerzési határidőt felfelé kell kerekíteni. Például egy 3 féléves képzése esetében ez 4,5 félév lenne, de kerekítés miatt 5 lesz belőle.

Mi számít bele? Azt nem kell beleszámolnotok, ha passzív féléven vagytok - ez ugyanis automatikusan kitolja a diplomaszerzési határidőt. Beleszámítanak azonban az önköltséges finanszírozású félévek. Így ha például időközben átsorolnak benneteket, vagy elfogynak a féléveitek és önköltséges formában tanultok tovább, attól még a diplomaszerzés határideje nem tolódik ki.

Felfüggeszthetitek az oklevélszerzési határidőt

Az oklevélszerzési határidő – az Oktatási Hivatalhoz benyújtott kérelmmel, legfeljebb kettő alkalommal, összesen legfeljebb kettő évig – felfüggeszthető, vagyis ilyenkor a határidő a felfüggesztett félévek számával kitolódik.

Azonban ezt a felfüggesztést jelenleg csak két jogcímen – külföldi egyetemi  tanulmányokra, vagy nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése érdekében – kaphattok. Ne feledjétek, az adott képzésben igénybe vehető állami ösztöndíjas félévek száma (képzési idő + 2 félév) és az oklevélszerzési kötelezettség határideje nem biztos, hogy egybeesik.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!