szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanárai semmisnek tekintik a rendkívüli őszi szünetre vonatkozó rendelkezést. Mint írják: a munkáltatónak a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell.

Korábban beszámoltunk róla, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) polgárai alkotmányjogi panaszt nyújtottak be az Alkotmánybíróságoz, majd Szarka Gábor kancellár erre reagálva levélben üzent a diákoknak és az oktatóknak. Az egyetem vezetése bejelentette, hogy a tanév rendjét szabályozó rektori utasítást módosították, - a járványra hivatkozva - előre hozták az őszi szünetet, így péntek este 18 óráig az egyetemistáknak el kell hagyniuk az SZFE épületeit. A hallgatók azonban nem engedtek: bár megpróbálták kiüríteni az intézményt, sikerült fenntartaniuk a blokádot. Sőt, a hallgatók még aznap este visszafoglalták az Ódry Színpadot, valamint a Rákóczi téri épületet is blokád alá vették.

Az SZFE hallgatói szombat este egy videóval üzentek Szarka Gábornak. A felvétellel az egyetem hallgatói szerdai sajtótájékoztatójukra csatoltak vissza, ahol Németh Gábor, az egyetem egyik oktatója a tanköztársasággal kapcsolatban elmondta: ennek nincsenek képviselői. "Ötletgazdája van. Hogyha bűnbakot keres, akkor megtalálta: én vagyok az." A videóval a hallgatók beálltak az oktatójuk mögé.

A Színművészeti vezetősége vasárnap azt közölte: a korábban kiadott rektorhelyettesi és kancellári rendelkezések továbbra is érvényben vannak, így az egyetemen az őszi szünet hivatalosan elkezdődött. Ez alapján a szünet utáni első munkanap október 27-én lesz. "Aki az őszi szünet alatt külön kancellári engedély nélkül az SZFE létesítményeiben tartózkodik, azt saját felelősségére teszi, vállalva annak minden következményét" - áll a közleményben. Azt azonban nem tudni, mivel fog járni, ha ezt megsértik.

Erre reagálva az SZFE oktatói is kiadtak egy közleményt vasárnap, amelyben az áll, hogy Szarka Gábor, Novák Emil és Zalán János állításai meglepőek, mivel a rendelkezéssel szemben október 16-án halasztó hatályú keresetet terjesztettek elő, ezért az szerintük nem végrehajtható - írta meg a hvg.hu.

A közleményben olvasható, hogy az egyetem tanárai ragaszkodnak a tanítás folytatásához. "A rendkívüli szünetet szakmai és pedagógiai szempontból végtelenül károsnak tartjuk, munkajogi szempontból pedig aggályosnak, hiszen a rendelkezés megsérti a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 122. § (5) bekezdését is, mely szerint a munkáltatónak a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell. A munkáltató megsérti az Mt. 51. § (1) bekezdését is, amennyiben megpróbálja jogellenesen ellehetetleníteni az oktatók munkavégzését, hiszen a munkáltató köteles a munkavállaló számára a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani" - írják.

Ennek megfelelően úgy gondolják, hogy az egyetemi épület lezárása, a tantermek bezárása, de akár az internet lekapcsolása is ezzel ellentétes munkáltatói magatartás. Mindezek figyelembevételével az SZFE oktatói a rendkívüli őszi szünetre vonatkozó rendelkezést semmisnek tekintik, és a hallgatókkal egyetértésben zavartalanul folytatják a félévet - azaz a megszokott rend szerint folyik tovább az oktatás.

Mindezek után a Színművészetisek hétfőre ismét tüntetést szerveztek az Innovációs és Technológiai Minisztérium elé. A szakma nagyjai hétfő reggel olvasták fel az egyetemfoglalóknak írt szolidaritási nyilatkozatokat. Ezt itt nézhetitek meg:

Így indul a hét - az Innovációs és Technológiai minisztérium előtt vannak az SZFE hallgatói

Közzétette: eduline.hu – 2020. október 18., vasárnap

Hétfőn Palkovics László hivatala előtt tüntetnek majd az SZFE hallgatói

Holnap ismét tüntetésre készülnek az Színház - és Filmművészeti Egyetem diákjai, az ITM előtt lesz az esemény.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!