szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A koronavírus miatt a könyvtárak is ideiglenesen bezártak, ami rengeteg diáknak okoz nehézséget a tanulásban, beadandók megírásában, vizsgákra való felkészülésben, illetve szakdolgozatírásban. Hogyan orvosolják a kialakult helyzetet a fővárosi és vidéki könyvtárak? Utánajártunk.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár a saját online adatbázisain kívül elkezdte gyűjteni azoknak a hasznos oldalaknak a hivatkozásait, amelyek a járvány idejére ingyenesen, online elérhetővé tették tartalmaikat. Ezzel szeretnék megkönnyíteni a tájékozódását a tanulóknak, tanároknak, munkavállalóknak és minden négy fal közé szorult olvasójuknak. A folyamatosan bővülő listát itt találjátok.

Bár az Országos Széchényi Könyvtár olvasótermei is zárva vannak a koronavírus miatt, az oldalukon folyamatosan közzéteszik az új online szolgáltatásaikat. A honlapról elérhetők a tematikus szolgáltatások, a Magyar Elektronikus Könyvtár tartalmai, de a beiratkozott olvasók még számos más adatbázist elérnek otthonról, amelyekre a könyvtár előfizet. Az OSZK ezeken kívül oktatási tartalmakkal és segédanyagokkal is szeretné segíteni az otthon maradókat.

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár szintén összegyűjtötte azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a tanulni, kutatni és olvasni vágyók otthonról is tudnak használni. A szakdolgozatírókra, illetve egyéb kutatásokat végzőkre külön gondoltak, ugyanis irodalomkutatásokat is vállalnak. A kéréseket e-mailben lehet leadni.

A Borsod-Miskolci Digitális Könyvtárban a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár gyűjteményében meglévő egyes dokumentumok digitalizált változatát teszik közzé. A könyvtár a kassai Bocatius János Nyilvános Könyvtárral is együttműködik, így a rendelkezésükre bocsátott tartalmaknak köszönhetően még bővebb a dokumentumok listája.

Így juthattok szakirodalmakhoz otthonról: 3+1 adatbázis szakdolgozatíráshoz

Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik idén adják le a szakdolgozatukat, ugyanis a koronavírus miatt a könyvtárak zárva vannak. Most azoknak az utolsó éves egyetemistáknak szeretnénk segíteni, akiknek szakirodalmakra lenne szükségük. Íme néhány online adatbázis, amit otthonról is tudtok használni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!