szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nincsenek könnyű helyzetben azok, akik idén adják le a szakdolgozatukat, ugyanis a koronavírus miatt a könyvtárak zárva vannak. Most azoknak az utolsó éves egyetemistáknak szeretnénk segíteni, akiknek szakirodalmakra lenne szükségük. Íme néhány online adatbázis, amit otthonról is tudtok használni.

1. Matarka

A Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa (röviden: Matarka) a magyar kiadású szakfolyóiratok tartalomjegyzékét dolgozza fel. A felvett adatok adatbázisba kerülnek és több szempont szerint visszakereshetők, illetve az egyes számok külön-külön böngészhetők.

2. Digitális Tankönyvtár

Ez az adatbázis tankönyveket, szakkönyveket, folyóiratokat tesz elérhetővé digitális formában, ingyenes hozzáféréssel. A Tankönyvtárban különböző tudományágak – például irodalom, orvostudomány, mezőgazdaság, technológia – kiadványai megtalálhatók.

3. KSH Könyvtár

A KSH Könyvtár oldalán online statisztikai kiadványokat, hazai elektronikus kiadványokat és szakmai – külföldi és belföldi – adatbázisokat is találtok. Ilyen például az IMF eLibrary, vagy éppen a Hungaricana.

+1 Videotorium

Ha már unjátok a szöveges szakirodalmakat, akkor látogassatok el a Videotorium oldalára, ahol – ahogyan a nevéből is lehet rá következtetni – rengeteg videós anyagot találtok. A felvételeket csatornák és kategóriák szerint is csoportosították. Az utóbbi alapján hat nagy kategóriát – egészségtudományokat, humán tudományokat, természettudományokat, élettelen természettudományokat, társadalomtudományokat és műszaki tudományokat – különböztetnek meg. Ezeken belül rengeteg alkategória van.

Ingyenes appok, amik segíthetnek az otthoni tanulásban: tippek egyetemistáknak

Az egyetemistáknak a héten előrehozott tavaszi szünetet tartanak az egyetemek, de jövő héttől újra belevágnak az oktatásba. A közoktatáshoz hasonlóan ez is távoktatásban fog történni, ezért összeszedtünk nektek néhány applikációt, ami segítséget nyújthat az anyagok feldolgozásában, kapcsolattartásban vagy jegyzetelésben.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.