szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

"Nekem sem jobb a helyzet a távoktatás terén" - mesélte az Eduline-nak egy egyetemi hallgató. Neki is a héten kezdődött távoktatás, itt vannak a tapasztalatai.

A ELTE osztatlan tanárképzésén tanuló hallgató leírta, hogy a távoktatás nélkül is bonyolult volt a helyzete, ugyanis a tanárképzés náluk eleve azzal járt, hogy 3 kar 4 épülete között kellett mozognia. Ez most még sokkal, de sokkal rosszabb lett - tette hozzá.

"Volt, akit nagy ívben nem érdekelt a tavaszi szünet, már hétfőn reggel nyolckor betolta a legfontosabb anyagot úgy, hogy nem is tudtunk róla, hogy előadást tart" - mondta.

Akinek esetleg még volt annyi ideje, hogy felmenjen a netre, az teljesen eltévedt - mesélte. "Ahány tanár, annyi anyagleadás és annyi számonkérési forma. Neptun, Canvas, Facebook, MicrosoftTeams, Skype, hotmail, gmail, citromail, google drive, egyszerűen követhetetlen."

Elmondta, valaki ppt diákat küld, valaki hangokat is hozzátesz, valaki egy rakás fényképet küld és szöveget nem, de olyan is előfordult, hogy egy 20 oldalas szöveget kapott egy olyan tanártól, aki nem is tanítja.

"A következő nagy csapás az, ha valakinek nem jó a kamerája - az "Sehallselát Dömötör". Én is ilyen vagyok, hogy videóchat után mástól kell megkérdeznem, hogy mi micsoda."

Azt sem tudja, hogy hogyan fog majd kiselőadást tartani, ha semmi nem akar működni. "Igaz, hogy fiatal vagyok és képviselnem kell a modern generációt, de nem informatikus képzésen tanulok" - tette hozzá.

A diákok azzal se tudtak mit kezdeni - mondta a hallgató -, ha a tanár Skype-on max 50 főt tud fogadni konferenciabeszélgetésben, de a hallgatóság létszáma 175 fő. Az eset után kaptak egy üzenetet, hogy az oktató indít még egy csoportot, ami ugye még mindig nem elég. "Ráadásul már senkit nem érdekel, hogy más chatelős órával ütközik-e vagy sem" - tette hozzá.

Egyelőre próbálkoznak összekapargatni az információkat, hogy ki mit kér és mit ad le, meg persze, hogy hol. A feltöltött tanulnivalókat inkább egy közös googledrive-ba töltik fel, a követelményeket pedig egy Excel táblázatba gyűjtik.

11 napja volt felkészülni az egyetemeknek - eltérő megoldások születtek

Megkezdődött a digitális oktatás a felsőoktatási intézményekben - mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.