szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A legtöbb egyetemen alig pár hét maradt a vizsgaidőszakból, viszont ez a legnehezebb időszakot jelenti a hallgatók számára. Most felsorolunk hat tippet, ami segíthet túlélni az utolsó megmérettetéseket.

To-do lista

Készítsetek listát a teendőitekről, és osszátok fel a tananyagot napokra. Banálisan hangzik, de így elkerülhető az utolsó éjszakás pánikszerű tanulás, és kifejezetten jó és motiváló érzés látni a sok pipát az elvégzett feladatok mellett.

Mobil-csend

Nyilván ma már senki nem kapcsolja ki a telefonját, de sok esetben kibillenthet a koncentrációs zónátokból, ha megszólal a mobilotok. Ha kikapcsoljátok az értesítéseket a telefontotokon amíg tanultok, fontos ügyben elérhetőek vagytok, de a folyamatos hangzavartól mentesültök.

Kávé helyett tea

Legendák szólnak arról, hogy van, aki koffein fogyasztása nélkül túléli a vizsgaidőszakot, de lássuk be, ez elég ritka. Viszont a kávé helyett jobb fekete teát inni, ugyanis a kávé amilyen erővel felpörget, ugyan azzal távozik is a szervezetetekből, míg a teában lévő koffein tartósabb ébrenlétet biztosít.

Fontos a mozgás

A vizsgaidőszak szinte minden esetben nagy mennyiségű tananyag rövid idő alatti megtanulásáról szól, ami sok egyhelyben ülést és/vagy fekvést jelent. Ezért érdemes bizonyos időközönként átmozgatni a testeteket, guggolásokat, négyütemű fekvőtámaszokat, helyben futó gyakorlatokat végezni, ugyanis a vérkeringés beindításával nem csak éberebbnek fogjátok érezni magatokat, de a koncentrációt is nagyban elősegíti.

Használjatok appokat

Bármilyen operációs rendszer is fut a telefonotokon, mindegyik esetében rengeteg ingyenesen letölthető tanulást segítő applikációt találhattok az áruházban. Vannak kifejezetten tanulási célra fejlesztettek, mint például a Quizlet vagy a Duolingo, de vannak relaxációs appok, sőt esszék megírásához segítséget nyújtók is (pl. Easybib). Itt nézhetitek meg korábbi appajánlóinkat.

Könyvtárazzatok

Egyetemistaként amúgy sem idegen az egyetemi könyvtár, de ha nehezen veszitek rá magatokat a tanulásra, menjetek el a könyvtárba. A környezet, a csend, és a wifi hiánya megfelelő motiváció lehet a tanuláshoz.

Tanulni tanít a Coursera első magyar nyelvű kurzusa

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) készítette el az online felsőoktatási platform első magyar nyelvű kurzusát. Az egyik legnépszerűbb, tanulásmódszertani tanfolyamot fordították le.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.