szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Klebelsberg Képzési Ösztöndíjat a 2019/2020-as tanévben elnyerők 59 százaléka gyógypedagógia alapszakon tanul. A legtöbben legalább havi 50 ezer forintos támogatást kapnak - írja a Magyar Nemzet.

A tanár- és gyógypedagógia-szakos hallgatóknak szóló Klebelsberg Képzési Ösztöndíjra a 2019/2020-as tanévben 16 felsőoktatási intézmény összesen 585 hallgatója pályázott sikeresen. Minden ötödik diák az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanul, de sokan vannak az egri Eszterházy Károly Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói is - írja a Magyar Nemzet a Klebelsberg Központtól (KK) kapott tájékoztatás alapján.

Az ösztöndíj keretében a hallgatók a választott szaktól, a felvételi eredménytől, illetve tanulmányi átlagtól, további a későbbi munkavállalás helyszínéül választott régiótól függően félévente 125, 250 vagy 375 ezer forintot kaphatnak. 2019 őszén a kiemelten támogatott szakok az informatikatanár, matematikatanár, testnevelő tanár, biológiatanár, fizikatanár, kémiatanár, technika, életvitel- és gyakorlattanár, természetismeret és környezettan tanár voltak.

11 fő kapta a legkisebb összeget, 290-en 250 ezer, 284-en pedig 375 ezer forintos támogatáshoz jutottak. A nyertes pályázók 59 százaléka gyógypedagógia-alapképzésben vesz részt, 44,1 százaléka pedig osztatlan tanárképzésben tanul.

A következő tanévtől már a tanító alapszakos hallgatók számára is elérhető lesz a támogatás. Az ösztöndíjról, amelyre évente jelentkezhetnek az utolsó éves, a felsőoktatásba felvételiző középiskolások és az egyetemisták, itt olvashatjátok összefoglalónkat.

Egyetemi ösztöndíjak: ezekre pályázhattok februártól

Milyen egyetemi ösztöndíjakra pályázhattok a második, tavaszi félévben? Itt vannak a legfontosabbak.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.