szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Október 4-ig pályázathatnak az osztatlan tanár-, illetve gyógypedagógia alapszakos hallgatók a Klebersberg Képzési Ösztöndíjra. Mutatjuk a részleteket.

Félévente akár 375 ezer forintos támogatást is kaphattok a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj keretében. A 2019/2020-as tanévre szóló pályázat leadásának határideje október 4. Ha elnyeritek az ösztöndíjat, a tanulmányaitok - de legfeljebb a szakon előírt képzési idő - végéig jogosultak lehettek a támogatásra. 

Kik pályázhatnak?

Azok a magyarországi felsőoktatásban tanuló, Magyarországon vagy Magyarországgal szomszédos országban lakóhellyel rendelkező, magyar anyanyelvű hallgatók, akik a pályázat benyújtásának időpontjában egységes, osztatlan tanárképzésre vagy gyógypedagógia alapképzési szakra felvételt nyertek vagy már ilyen szakon tanulnak.

Milyen feltételekkel kaphatjátok meg az ösztöndíjat?

Egyrészt vállalnotok kell, hogy elvégzitek az adott szakot, másrészt azt, hogy az általatok megjelölt három megye egyikében, a Klebelsberg Központ által megjelölt köznevelési intézményi kör intézményei közül választva, főállású foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt létesítetek, és azt tartósan, de legalább az ösztöndíj folyósítási idejének megfelelő időtartamban fenntartjátok. A diploma megszerzését követő hat hónapon belül a Központ ajánl majd állást nektek.

Mekkora az ösztöndíj összege?

Félévente 125 ezer, 250 ezer vagy 375 ezer forintot kaphattok. 

Mi alapján döntenek a támogatásról?

A döntésnél a területi és szakos, szakpáros prioritásokat, továbbá a felvételi és tanulmányi eredményeket veszik figyelembe. Összesen 100 pontot kaphattok: maximum 50 pont jár, ha hiányszakon tanultok - a hiány-szakpárok esetében a pontszámok összeadódnak -, 30 pont jár a felvételi/tanulmányi eredményért, és 20 pont az alapján, hogy a munkavállalási régió érintett-e a választott hiányszak esetében. A részletes pontszámítási szabályokat itt találjátok.

Minden félévben automatikusan jár az ösztöndíj?

Nem, el kell érnetek az ösztöndíjra jogosító kreditindex minimum szintjét, amelyet a Klebelsberg Központ minden szemeszter elején a honlapján tesz közzé. A kreditindexetektől függően változhat a támogatás összege, ha pedig nem éritek el a minimum szintet, a következő félévben nem kaptok ösztöndíjat. Az ösztöndíjas jogviszonyotok ugyanakkor fennmarad, így nem kell újra pályáznotok.

Passzív félévekre is jár?

Nem, az ösztöndíjat csak azokban a szemeszterekben kaphatjátok meg, amelyekben aktív hallgatói jogviszonyotok van.

Mi a határidő, és hogyan kell beadni a pályázatot?

Ahhoz, hogy a 2019/2020. tanév első félévében létrejöjjön az ösztöndíjas jogviszonyotok, a pályázatot október 4-ig kell elektronikusan és postai úton benyújtanotok. Elektronikusan ezen a felületen kell beadnotok a pályázatot, az oktatási (hallgatói) azonosítótokkal és e-mail címetekkel tudtok regisztrálni. Emellett - a kitöltött adatlapot az elektronikus pályázati felületről kinyomtatva és aláírva - postai úton is be kell nyújtanotok a jelentkezést, legkésőbb október 4-én - erről kérjetek postai igazolást. A levelet a Klebelsberg Központnak kell küldenetek a következő címre:

Klebelsberg Központ
Klebelsberg Képzési Ösztöndíj Program
1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 42-46

Kell még valamit csatolni a pályázathoz?

Igen: ha az idén kezdtétek az egyetemet, a pályázathoz csatolnotok kell a felvételi eredményt igazoló határozat intézmény által hitelesített példányát vagy az Oktatási Hivatal besorolási döntését (ez utóbbit letölthetitek az e-felvételi rendszerből). Ha nem ez az első félévetek, az utolsó aktív félévi kreditindexigazolás intézmény által hitelesített példányát kell csatolnotok. Minden jelentkezőnek mellékelnie kell a 2019/2020-as tanév első félévére szóló hallgatói jogviszony igazolást.

Az elektronikus felületen ezeket beszkennelve kell csatolnotok, postán pedig az eredeti dokumentumokat vagy azok másolatát kell elküldenetek a pályázati adatlap mellett.

Még jelentkezhettek: ezzel az ösztöndíjjal 150 ezer forintot is kaphattok félévente

Az Útravaló Ösztöndíjprogram idén is meghirdeti az Út a diplomához ösztöndíj- és önköltség-támogatási programot, amire a nehéz szociális helyzetben élők - kiemelten a roma hallgatók - pályázhatnak.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.