szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Diákhitelt igényelnétek, de nem tudjátok, mekkora összegre lenne szükségetek a kiadásaitokra havonta, vagy mikor kell elkezdeni törleszteni? Most összeszedtünk minden fontos infót a diákhitel 1-ről.

Ahogy korábban már írtuk hamarosan le kell adniuk az igénylésüket azoknak a hallgatóknak, akik már októberben szeretnének diákhitelt kapni. De pontosan milyen szabályok vonatkoznak a hitelre? Mekkora összeg vehető fel és mikor kell elkezdeni törleszteni? Most minden fontos kérdésre válaszolunk.

Kik jogosultak felvenni ezt a hitelt?

A hitelt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben részt vevő (45 év alatti) hallgató is, akár nappali, akár esti, akár levelező tagozaton vagy távoktatásos formában tanul.

Mennyi a diákhitel 1 összege?

Ha a szabad felhasználású diákhitel 1-et választjátok, ti dönthettek arról, hogy havi 15 ezer, 21 ezer, 25 ezer, 30 ezer, 40 ezer, 50 ezer, 60 ezer vagy 70 ezer forintot igényeltek.

Fontos, hogy a diákhitelt havonta részletekben vagy félévenként egy összegben lehet felvenni. Ha ez utóbbi megoldást választjátok, egy összegben kapjátok meg az öthavi diákhitelt, amelynek maximális összege 350 ezer forint.

Fontos: erre figyeljetek, hogy ne veszítsétek el az állami ösztöndíjas helyet

Hány kreditet kell elvégeznetek szemeszterenként, hogy ne soroljanak át önköltséges képzésre?

Meddig vehető igénybe?

A Diákhitelt 11 tanulmányi félévre lehet felvenni, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra. Ha egységes osztatlan képzésben vesz részt a hallgató és a képzési idő meghaladja a 11 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem haladhatja meg a 14 tanulmányi félévet.

Hagy működik a törlesztés és mennyi a kamat?

Ahogyan azt már korábban megírtuk, tovább csökkent a Diákhitel1 kamata: 2,2 százalékról 1,99 százalék érvényes a július 1-től december 31-ig tartó időszakra. A hiteligénylés korhatára jelenleg 45 éves kor a szabályok szerint, ezzel együtt a törlesztés legkésőbbi kezdete is lehet 45 éves kortól.

Bővebb infókat a Diákhitel Központ oldalán találtok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.