szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

333 ezer hallgató közül 12 ezer egyetemistának, főiskolásnak kellene visszafizetnie képzési költségeinek felét túlfutás miatt, ám egy részük mentesítést kapott.

Nem okoz gondot az államilag támogatott szakokon tanuló hallgatók döntő többségének, hogy teljesítsék az ingyen tanuláshoz szükséges kritériumokat, néhány százaléknyi „túlfutó” azonban már most tartozásról kapott értesítést – írja a Magyar Nemzet.

Ahogy arra már többször felhívtuk a figyelmet, az állami ösztöndíj rendszerének 2012-es bevezetése óta két feltételnek kell megfelelnie annak, aki államilag támogatott formában szeretne tanulni: a képzési idő másfélszerese belül meg kell szereznie a diplomát, majd az azt követő húsz éven belül legalább annyi ideig Magyarországon kell munkát vállalni, ameddig támogatott formában tanult egyetemen, főiskolán.

Félbehagynátok az egyetemet? Egy fontos szabály változik 2020-tól

Hogyan változnak a szabályok, ha a otthagyjátok az egyetemet vagy főiskolát anélkül, hogy abszolutóriumot szereznétek? 2020-tól ezekre kell figyelnetek, ha állami ösztöndíjas képzésen tanultok.

Aki az oklevélszerzési határidőt túllépi, annak a képzési költségek felét vissza kell fizetnie – a lap az Emberi Erőforrások Minisztériumától úgy tudja, 2012 óta összesen 333 ezer hallgató tanult állami ösztöndíjasként, közülük 12 213-nál állapított meg az Oktatási Hivatal visszatérítési kötelezettséget amiatt, hogy az ösztöndíjas nem teljesítette oklevélszerzési kötelezettségét.

Az érintettek egy része kérelemre mentesítést kapott a visszatérítési kötelezettség alól, vagy hazai munkaviszony vállalásával váltotta ki a pénzügyi teljesítést – tette hozzá a szaktárca.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!