szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Idén ősszel kezditek az egyetemet? Milyen támogatásokra, ösztöndíjakra pályázhattok már az első év első félévében államilag támogatott formában tanulóként? Összeszedtük a legfontosabbakat.

Rendszeres és rendkívüli szociális ösztöndíj

Szociális alapon a rendszeres, illetve a rendkívüli szociális ösztöndíjat igényelhetitek. Ezeknek az összege és a pályázat leadásának határideje felsőoktatási intézményenként eltérő lehet, ezért további információkért érdemes felkeresni az adott egyetemet vagy főiskolát.

Alaptámogatás

Az alaptámogatás egy egyszeri juttatás, amelyet az első félévre való beiratkozáskor pályázhattok meg - szociális alapon.

Ilyen lesz az első félév az egyetemeken: a legfontosabb dátumok egy helyen - 2.rész

Mikor kezdődik az őszi félév? Hogyan alakulnak a tanítási szünetek és a vizsgaidőszakok? Mutatjuk, hogy mi vár az egyetemistákra az első félévben. Cikkünk második részében újabb öt egyetem fontos dátumait néztük meg.

Bursa Hungarica

A Bursa Hungarica célja, hogy támogassák azokat a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalokat, akik felsőoktatásban szeretnének tovább tanulni. Ennek az ösztöndíjnak az elnyeréséhez is feltétel a nappali tagozatos jogviszony.

Klebelsberg-ösztöndíj

Erre a támogatásra akkor pályázhattok, ha tanári vagy gyógypedagógus szakon tanultok tovább, és vállaljátok, hogy a szak elvégzése után majd pedagógusként helyezkedtek el. Az ösztöndíj összege az első félévben 125 000 Ft, 250 000 Ft vagy 375 000 Ft/félév/fő lehet. Az első befejezett szemeszter után pedig mindig az utolsó aktív félévben elért kreditindex alapján határozzák meg az összeget.

Állami ösztöndíjas képzésen tanulóként teljesítmény alapú támogatásokat – például tanulmányi ösztöndíjat – csak a második félévtől kaphattok.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.