szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ha bekerültök egy államilag támogatott képzésre, vannak szabályok, amelyeket be kell tartanotok

A szabályzat szerint magyar állami ösztöndíjas hallgató köteles az adott képzési idő másfélszeresén belül megszerezni az oklevelet - tehát 6 féléves képzés esetén 9 féléven belül diplomázni, valamint köteles még az oklevél megszerzését követő húsz éven belül a tanulmányok idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt fenntartani.

Vissza kell fizetni

Ha nem szereztek oklevelet a fent leírt határidőn belül, vissza kell fizetnetek az igénybe vett magyar állami ösztöndíj összegének 50%-át, ha pedig az oklevél megszerzését követő húsz éven belül nem tartotok fenn a magyar állami ösztöndíjas tanulmányaitokkal megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt, úgy az igénybe vett magyar állami ösztöndíj teljes összegének a hazai munkaviszonyban eltöltött napok számának arányában csökkentett összegét kell visszafizetnetek.

Néhány jogszabályban meghatározott esetben a hallgató – kérelemre, részben vagy egészben – mentesülhet a kötelezettségek, illetve a szankciók alól. Ilyenkor megszűnik az állami ösztöndíjas kötelezettség - erről bővebben itt olvashattok.

Rossz hír az egyetemistáknak: több millió forint múlhat azon, időben megszerzitek-e a diplomát

Mi a végső határidő? Mennyi idő alatt kell diplomát szereznetek, ha elkezdtetek egy szakot államilag támogatott formában? Olvasói kérdésre válaszolunk.