szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Paks II. Akadémia elnevezéssel két féléves atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul ősztől hat magyar egyetemen; az első megállapodást hétfőn írta alá Paks II. Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) a baranyai megyeszékhelyen.

Lenkei István vezérigazgató kiemelte: az új paksi blokkok létesítéséről szóló döntés megszületésekor egyértelművé vált, hogy nagyon sok új szakemberre is szükség lesz. Az ősztől induló két féléves képzésből kikerülő szakemberek "nagyon jó eséllyel" az új blokkok építésében, majd későbbi üzemeltetésében dolgozhatnak - tette hozzá.

Lenkei István közölte: az első együttműködési megállapodást a PTE-vel írták alá, a képzésben Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pannon Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem is részt vesz.

Iskolát és óvodát is kell nyitni a Paks II-t építő oroszoknak

Iskolát és óvodát is építenek majd az atomerőmű építésére érkező dolgozók gyerekeinek - erről is beszélt Süli János ügyvezető tárca nélküli miniszter magyar újságíróknak a Paks II. beruházás és az új blokkok kapcsán, miután tárgyalt a Roszatom vezetőivel.