szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az állam és a hallgató is jól jár a diplomaszerzéssel - derül ki az Eurostudent friss felméréséből.

A felmérésből kiderül, hogy miközben az alacsony iskolai végzettségi szinteken Magyarországon mind az OECD, mind az EU21-országok átlagához képest magasabban vagy hasonlóan alakul a munkanélküliségi ráta, addig a felsőoktatás BA és MA szintje nemzetközi összevetésben is jól teljesít.

Munkanélküliségi ráta iskolai végzettség szerint (2015, %)
©

Az adatok szerint az érettségizettek körében 6 százalékos munkanélküliségi ráta, míg az egyetemi végzettségűek körében ennél jóval alacsonyabb, 1,9 százalék.

A diplomások nemcsak elhelyezkedési esélyeiket tekintve lehetnek optimisták, várható jövedelmük is kedvezően alakul. Amellett, hogy a munkanélkülivé válás veszélye kevésbé fenyegeti a felsőfokú oklevéllel rendelkezőket, a bérkilátásaik is szemmel láthatóan kedvezőbben alakulnak alacsonyabb végzettségű társaiknál.

A 25–64 évesek esetében a diploma bérelőnye az érettségihez képest 199%, amely a vizsgált OECD-országok sorában a hatodik legmagasabb érték.

A felnőttek relatív bérkilátásai iskolai végzettség szerint országonként (2015, a munkából származó jövedelemmel rendelkező 25–64 évesek, érettségi = 100)
©

A kutatók kitérnek arra is: nem csak anyagilag vannak nagyobb biztonságban a diplomás fiatalok, a depresszióban szenvedők aránya is alacsonyabb a diplomások körében,  a várható élettartam is magasabb.

Fontos határidők jönnek: több ezer diák sorsa dől el a következő hetekben

Mikor lesz vége az első félévnek? Meddig tart a keresztféléves felvételi ügyintézési időszaka? Meddig lehet diákhitelt igényelni? Itt az összes fontos januári dátum, amelyet nem szabad elfelejteni.