szerző:
Eduline

Egyre kevesebb brit szülő tudja finanszírozni gyermekei egyetemi tanulmányait – egy friss kutatás szerint a következő években jelentősen csökkenthet a felsőoktatási intézménybe felvételizők száma.

A felmérést végző Edge összesen ötszáz családot kérdezett meg arról, hogy ki tudják-e fizetni az egyetemi tandíjat: a kutatók beszámolói szerint a szülők jelentős része úgy gondolja, a diploma ma már nem jelent biztos belépőt a munkaerőpiacra, miközben óriási anyagi befektetést igényel - írja a Daily Mail. "A középosztálybeli szülők inkább alternatív képzési lehetőségeket keresnek, azzal ugyanis tisztában vannak, hogy végzettség nélkül lehetetlen elhelyezkedni, de nem feltétlenül kell diplomát szerezni ahhoz, hogy valaki jó állást találjon” – mondta az Edge elnöke, Lord Baker. Mennyit lehet keresni diploma nélkül? A legjobban fizetett szakmákról itt olvashatsz.

Diplomaosztó: nem mindenki érzi úgy, hogy jól döntött

Már nem divat egyetemre menni?

www.notgoingtouni.co.uk oldal korábbi felmérése szerint a végzős középiskolások közül egyre kevesebben döntenek a felsőfokú tanulmányok mellett: a felmérésében részt vevő, jó tanulmányi eredménnyel rendelkező diákok csaknem egyharmada nyilatkozott úgy, hogy a felvételit leginkább kötelezettségnek, kényszernek érzi. Minden második tizenéves azt mondta, hogy ezt az érzést a szülői elvárások csak tovább erősítették.

Az egyetemi hallgatók kétharmada még az utolsó szemeszterben sem tudja, mihez fog kezdeni diplomájával, az államvizsga előtt állók jelentős része pedig úgy gondolja, hogy nem fog végzettségének megfelelő állást találni, és hogy jobban járt volna egy gyakorlati képzéssel.

A nagy-britanniai Higher Education Careers Service Unit szerint 2009 novemberéig 44 százalékkal nőtt a diplomás munkanélküliség, ami szintén arra ösztönözheti a most érettségizőket, hogy egyetemi diploma nélkül próbáljanak meg boldogulni. Nyolc milliomos, aki még érettségit sem szerzett - öszefoglalónkat itt olvashatod el.

eduline