szerző:
Eduline

A kezdeti kétkedések ellenére ma olajozottan működik a diákhitel rendszere - mondta Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója a társaság alapításának 10. évfordulójára rendezett konferencia nyitóbeszédében csütörtökön Budapesten.

Kijelentette: a magyarországi diákhitel rendszere egyedülálló Európában, mivel költségvetési forrás nélkül - bár állami kezességvállalással - működik, tisztán piaci finanszírozással. Diákhitelt vettél fel? Itt mindent megtalálsz, amit tudnod kell a törlesztésről.
   
Az elmúlt tíz évben több mint 300 ezren igényeltek diákhitelt, és a nem fizetők aránya mindössze 3 százalék - jegyezte meg. Lovas Attila, a Diákhitel Központ üzleti vezérigazgató-helyettese előadásában kiemelte, hogy a válság ellenére a központ pénzügyi helyzete stabil. Elmondta: a társaság kiemelt projektje jelenleg az online ügyintézés lehetőségének megteremtése, a tervek szerint 2011 szeptemberében indul az elektronikus ügyfélkapu.

A Diákhitel Központ a mai napig 220 milliárd forint hitelt nyújtott. A hitel kamata jelenleg 8,5 százalék, ami az indulás óta a legalacsonyabb. A felvehető legmagasabb összeg az induláskori havi 21 forintról mára 40 ezer forintra emelkedett az államilag támogatott és 50 ezerre a költségtérítéses képzésben résztvevők számára. Tavaly a diákhitelt fölvett hallgatók többsége, 56 százaléka államilag támogatott képzésben tanult, ez jelzi, hogy sokak számára ez a képzési forma is jelentős anyagi megterhelést jelent - tette hozzá a vezérigazgató-helyettes.
   
A több mint 300 ezer összes hiteligénylő közül 70 ezren már visszafizették a hitelüket. A törlesztések 2003-ban indultak, és 2010 végéig mintegy 79 milliárd forintot tett ki a visszafizetett összeg. Az elvárt befizetési kötelezettségek mellett jelentős a túlfizetés is, ami tízéves átlagban meghaladja a 82 százalékot. Az utóbbi két évben azonban 72-74 százalékra csökkent az előtörlesztések aránya, Lovas Attila szerint ez a válság hatására vezethető vissza.
   
Hangsúlyozta, hogy a válság okozta terhek ellensúlyozására 2009 júliusától a rászorulók plusz 10 ezer forintot vehetnek fel havonta, továbbá legfeljebb két évig törlesztőrészlet-mérséklés vehető igénybe. Lovas Attila a Diákhitel Központ Zrt. üzleti stratégiájaként a likviditás biztosítását emelte ki, amit úgy kell elérni, hogy ne kelljen beváltani az állami készfizető kezességet. A portfólió összetétele véleménye szerint másodlagos.

 MTI

 


MTI