szerző:
Eduline

Magyar PhD-hallgató nyerte el a fődíjat szerdán a fiatal tehetségek innovációs versenyén a franciaországi Reimsben, az innovatív vállalkozások európai regionális fórumán, az Innovacton.

A Stery-Hand
©
Haidegger Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem PhD-hallgatója a kézfertőtlenítés minőségét jelző Stery-Hand elnevezésű találmányával érdemelte ki az Európai Bizottság által támogatott Innovact Campus Awards 3 ezer eurós pénzjutalommal és egy 700 euró értékű számítógéppel járó elismerését.

A fiatal kutató egyik kollegájával és két mesterhallgatójával közösen dolgozta ki azt a projektet, amelynek alapvető célja a kórházi ellátások során keletkezett úgynevezett másodlagos nozokomiális fertőzések visszaszorítása.

Az UV-fénnyel működő Stery-Hand készülék néhány másodperc alatt érzékeli, hogy a vizsgált kézfej melyik része mennyire "tiszta", és ezt a hozzá kapcsolt számítógép képernyőjén különböző színekkel jelzi, az adatokat pedig el tudja tárolni. A kézmosás minőségét ellenőrző berendezéssel a feltalálók reménye szerint jelentősen javítható a kézhigiéniés viselkedés az egészségügyi dolgozók körében, elsősorban a sebészeti bemosakodások esetén. Becslések szerint a jobb kézmosással harminc százalékkal lehetne csökkenteni a kórházi fertőzések arányát - hangsúlyozta a fődíjas.

A fiatal kutatók eddig három egészségügyi intézetben végeztek méréseket a készülékkel: a budapesti Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben, a Marosvásárhelyi Megyei Kórházban és egy szingapúri kórházban, s már több magyarországi egyetemtől is vannak "meghívásaik".

A pozitív klinikai visszajelzések után Haidegger Tamás szeretne a prototípusból egy igazi, eladható terméket fejleszteni, és forgalmazót találni hozzá. A konkrét igények alapján történő tökéletesítéshez már bekapcsolódott a közelmúltban alakult osztrák orvostechnikai kutatóközpont is.  

MTI