szerző:
Eduline

Hat év börtönre ítélte az észak-kínai Hopej (Hebei) tartomány bírósága azt a 23 éves férfit, aki egy egyetemi campusban ittasan elgázolt két húszéves lányt, majd a baleset után továbbhajtott, és azt kiáltotta: Apám Li Kang!

Li Csi-míg (Li Qiming) egyik áldozata a kórházba szállítás után életét vesztette, a másiknak a lába tört. A Vangtu (Wangdu) megyei bíróság három hónappal az eset után hozta meg első fokú ítéletét, amelyről vasárnap tájékoztatták a közvéleményt. Egyelőre nem tudni, hogy Li kíván-e fellebbezni.

Li a Hopej Egyetem kampuszában éjszaka egy barátjának hazaszállítása közben elsodort két arra haladó egyetemistát, s bár továbbhajtott, a dühös hallgatók és az egyetem biztonsági őrei megállították. A médiajelentések arról is beszámoltak, hogy Li azt kiabálta: "Apám Li Kang!" A hivatkozott apa Paoting (Baoding) város azon kerületében a rendőrkapitány-helyettese, ahol az egyetem is található.


Miután mindez felkerült a világhálóra, az ügy fejleményeit egész Kína nyomon követte, az "apám Li Kang" nevű mondat pedig rendkívül gyorsan a "hatalmasok" kiváltságos gyermekeit gúnyoló mondássá vált.

A bírósági közlemény szerint az ítéletnél enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy Li töredelmesen bevallotta tettét, családja pedig anyagi kárpótlást fizetett a meghalt, valamint a sérült lány családjának. Jelentések szerint 460 ezer jüant (14 millió forint) adtak a gyermeküket elvesztő szülőknek és 91 ezer jüant (2,8 millió forint) kapott a sérült egyetemi hallgató családja.

Li Kang a kínai központi televízióban (CCTV) még októberben nyilvánosan fejezte ki együttérzését az áldozatok szüleinek, s ígéretet tett arra, hogy a bírósági meghallgatáson nem fogja pozícióját felhasználni fia mentésére.

MTI