szerző:
Eduline

Elkészült a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának Interaktív Természetismereti Tudástára.

Galambos Gábor dékán elmondta: a kar főépületének emeletén mintegy ezer négyzetméteren interaktív tudástár áll a szerdai megnyitást követően a látogatók rendelkezésére. A tudástár fő elemei a természetismereti kiállítások, a bemutatóórák és a Próbáld ki! laboratórium.
   
A főiskola több mint 130 éve gyarapodó gyűjteménye végre méltó térbe került - fogalmazott a vezető. A herbáriumot és az állattani gyűjteményt - amely mintegy 10 ezer fajt tartalmaz - az intézményben oktató világhírű kutatók állítottak össze az évtizedek során. A gyűjtemények 2000 óta a Magyar Kulturális Örökség részét képezik. Szintén egyedülálló az ásvány- és kőzettani gyűjtemény, amelynek megalapítása Koch Ferenc nevéhez fűződik. Ezenkívül további tudományos eszközöket, érdekes tárgyakat lehet megtekinteni a kémia, földrajz, a fizika, a technika és a számítástechnika területéről. A kiállítási tér kulcsszava az interaktivitás: az információs pontokon oktatásra, játékos és szórakoztató részvételre, kreatív közreműködésre nyílik lehetősége az érdeklődőknek.

A Tudástár honlapja: akár virtuálisan is bejárható

A látogatócsoportok igény szerint választhatnak a felajánlott különféle témakörökből, a matematika, kémia, fizika, biológia, földrajz, technika, számítástechnika területén, melyekről a kar oktatói 45 perces órákban tartanak előadást. A Próbáld ki! laboratóriumban gyakorlattal rendelkező kutatók vezetésével látványos kísérletekben vehetnek részt a csoportok. A szemléltető kísérletek, általános és középiskolás csoportoknak készülnek, azzal a nem titkolt céllal, hogy felkeltsék az érdeklődést a természettudományok iránt.
   
A Tudástár terei virtuálisan is bejárhatók a www.tudaskapu.hu weboldalon, ahol a csoportok be is jelentkezhetnek. A kiállítás akadálymentes, a mozgássérültek lifttel juthatnak fel a kiállítótérbe a számukra kialakított parkolóból. A látássérülteknek a padló vezetősávja segít, a termekbe a halláskárosultakat segítő eszközöket is beszereltek.
 
MTI