szerző:
Eduline

Természettudományi kutatásokat, termékek előállítását és a munkahelyek bővítését is segítheti a pécsi önkormányzat, a Pécsi Tudományegyetem (PTE), valamint a Richter Gedeon Nyrt. együttműködése, amelyet pénteken írtak alá a baranyai megyeszékhelyen.

A Páva Zsolt polgármester, Bódis József rektor, valamint Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója által jegyzett megállapodás szerint a felek a következő három évben együttesen pályáznak hazai és európai uniós forrásokra "a közös érdeklődésükbe tartozó tudományos területekre eső projektek megvalósítása érdekében". Elmondták: ez főként természettudományi, különösen az egészség- és gyógyszeriparral, valamint a biotechnológiával kapcsolatos kutatásokra vonatkozik.

A megállapodás rögzíti azt is, hogy időközönként beszámolnak az egyetemen folyó kutatásfejlesztési tevékenységről, annak irányairól, eredményeiről, s ha a Richter tudományos, illetve gazdasági szempontból arra érdemesnek tartja őket, további együttműködéseket köthetnek.

Páva Zsolt az aláírást követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Pécs számára a kulturális fejlesztés és az oktatás mellett a munkahelyteremtés is stratégiai kérdés. Jelezte: a városban 1998 óta nem volt jelentős munkahelyteremtő beruházás. Úgy véli, hogy erre a jövőben lehetőséget teremthet az egyetemi kutatási kapacitás kihasználása és az ezzel összefüggő beruházások.

Bódis József arról szólt, hogy az egyetem a képzés mellett nagy hangsúlyt kíván helyezni a kutatásokra és a tudományos sikerek elérésére, és fontos, hogy előre tudjanak lépni az eredmények hasznosításában is.

Bogsch Erik azt hangsúlyozta, hogy a Richter akkor lehet versenyképes a jövőben is, ha rendelkezik egyetemi kapcsolatokkal, egyetemi háttérrel, és megfelelő környezetet teremt a jól képzett szakemberek megtartására.

A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a 2008-ban alapított Richter Gedeon Talentum Alapítványnak köszönhetően ösztöndíjakat nyerhetnek el a PTE élettudományi kutatások terén elkötelezett és kiemelkedő eredményeket elérő doktorandusz hallgatói. A szervezet a 2011/2012-es tanévtől három PhD-hallgatónak nyújt kiemelt támogatást három évre.

MTI