szerző:
Eduline

Gúr Nándor (MSZP) országgyűlési képviselő szerint a felsőoktatási intézmények többsége ellehetetlenülne, amennyiben az oktatásért felelős államtitkárság koncepciója megvalósulna, az elképzelés szerint ugyanis csak azon egyetemek, főiskolák működhetnének, amelyek oktatóinak kétharmada tudományos fokozattal rendelkezik.

Ha a szakállamtitkárság koncepciója megvalósulna, a budapesti Corvinus egyetemen nem lehetne közgazdászokat képezni, az ELTE-n nem működhetne állam- és jogtudományi kar, a Műegyetemen nem képezhetnének villamosmérnököket, építészmérnököket - mondta csütörtöki miskolci sajtótájékoztatóján a szocialista politikus. Márpedig az említett egyetemeknek ezek hagyományos szakai - tette hozzá.

MSZP: a Corvinus is bajba kerülhet

A képviselő azt mondta, bízik abban, hogy ez a koncepció a Ház falai közé soha nem kerül be. A továbbtanulni szándékozókat, szüleiket viszont a tervezet elbizonytalaníthatja - tette hozzá, megjegyezve, reméli, hogy a "torzszülött, agyament" koncepció ellen mind a kormánypárti, mind pedig az ellenzéki képviselők egyaránt fellépnek.
   
Gúr Nándor szerint a legfontosabb az lenne, hogy a felsőoktatási intézményeket tovább erősítse a kormány, így minél több tudományos fokozottal bíró oktató tanítaná a hallgatókat. Erősíteni, nem pedig elbizonytalanítani kell minden hagyományokkal rendelkező egyetemet, főiskolát, hiszen ezen intézmények az adott térség fejlődésének legjelentősebb zálogai - tette hozzá.

MTI