szerző:
Eduline

Részben elismerte bűnösségét a tavaly novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottja, akinek tárgyalása szerdán kezdődött a Baranya Megyei Bíróságon.

Az ügyészség előre kitervelten, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérlete miatt emelt vádat G. Ákos ellen, aki a bíró kérdésére tagadta, hogy a bűncselekményt előre kitervelte volna.
   
A vádlott szóban nem kívánt vallomást tenni és jelezte: kérdésekre sem válaszol. A bíró által felolvasott írásbeli vallomásában szerepelt, hogy azért vitt fegyvert az egyetemre, mert a gyakorlat után lőni akart menni. Az esetből egy durranásra, egyik áldozatának elterülésére emlékszik. Ezután a közeli klinika teraszán arra eszmélt, hogy fegyver és lőszerek vannak nála.
   
A vádirat szerint a gyógyszerészhallgató 2009. november 26-án a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében pisztollyal megölte csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített.
   
A pert Baranyában példátlan médiaérdeklődés kíséri. A tárgyalás lefolytatására kijelölt nyolcvan férőhelyes terembe harminc újságíró mehetett be. Részvételüket regisztrációhoz kötötték, és legalább fél órával a per kezdete előtt meg kellett érkezniük, hogy az átvizsgálást követően elfoglalhassák helyeiket.

A pécsi lövöldözés vádlottja

A magyar kriminalisztika történetében példátlan bűncselekmény 2009. november 26-án történt. G. Ákos gyógyszerészhallgató a Pécsi Tudományegyetem biofizikai intézetében pisztollyal megölte 19 éves csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített. A három sérült egyikénél közvetlen életveszélyes állapot alakult ki, a másik sértett maradandó fogyatékosságot szenvedett, a harmadik sérülései nyolc napon túl gyógyultak.
   
A rendőrség korábban azt közölte, hogy az ügy iratanyaga háromezer oldalas. A nyomozás keretében nyolcvan tanú tett vallomást, fél tucat szakértő adott szakvéleményt, de a gyanúsított egyszer sem szólalt meg. Még a nyomozás végén, az iratismertetésen is hallgatott.
   
Az elmeorvos szakértő véleménye szerint a gyógyszerészhallgató nem volt teljesen beszámítható tettének elkövetésekor. Mivel személyiségének kóros elváltozása csak korlátozta, de nem akadályozta tettének reális értékelésében, büntethető. Igaz, a törvény értelmében a szakvélemény alapján a bíró korlátlanul enyhítheti a büntetést. Az első fokon eljáró bíróság szerdán, csütörtökön és pénteken a vádlotton kívül ötvenöt tanú, valamint hat igazságügyi orvos és pszichiáter szakértő meghallgatását tervezi.

MTI