szerző:
Eduline

Szerdán kezdődik a Baranya Megyei Bíróságon a tavaly novemberi pécsi egyetemi lövöldözés vádlottjának tárgyalása, a gyógyszerészhallgatót emberöléssel vádolják.

A vádirat szerint G. Ákos gyógyszerészhallgató 2009. november 26-án a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karának Biofizikai Intézetében lövöldözni kezdett: megölte 19 éves csoporttársát, három embert pedig súlyosan megsebesített.  

A háromnapos tárgyalásra a Baranya Megyei Bíróság a vádlotton kívül ötvenöt tanút, valamint hat igazságügyi orvos- és pszichiáter szakértőt hallgat meg. Hajdu István bíró, a Baranya Megyei Bíróság szóvivője korábban úgy nyilatkozott, a pert páratlan médiaérdeklődés övezi, ezért a bíróság a tárgyalásokat  a legnagyobb teremben tartja, ahol nyolcvan fő fér el az eljárás megzavarása nélkül, ebből harminc helyet az újságíróknak tartanak fenn. 

Háromezer oldalas iratanyag

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint az ügy iratanyaga háromezer oldalas. A nyomozás során nyolcvan tanú tett vallomást, féltucat szakértő adott szakvéleményt, de a gyanúsított egyszer sem szólalt meg, így az ámokfutás pontos okát a mai napig nem ismerik. Még a nyomozás végén, az iratismertetésen is hallgatott.
   
Az elmeorvos szakértő véleménye szerint a gyógyszerészhallgató nem volt teljesen beszámítható tettének elkövetésekor. Mivel személyiségének kóros elváltozása csak korlátozta, de nem akadályozta tettének reális értékelésében, ezért büntethető. Igaz, a törvény értelmében a szakvélemény alapján a bíró korlátlanul enyhítheti a büntetést.

eduline