szerző:
Eduline

Megemlékező felvonulás volt szerdán Athénban az 1973-as, levert diáklázadás évfordulóján; fiatalok egy kis csoportja közben kövekkel dobálta meg a rendezvényt biztosító rendőröket, akik egy sorozat könnygázgránáttal válaszoltak.

A diáklázadás az 1967-1974 között uralkodó katonai junta ellen irányult, de kegyetlenül elfojtották, és még ma sem tudni pontosan a halálos áldozatok számát, a becslések több tucatról szólnak.
   
A szerdán felvonuló, mintegy 15 ezer diák, oktató, munkás és nyugdíjas a gazdasági válság miatt a megszorítások ellen is tiltakozott jelszavaival. Sokan a Nemzetközi Valutaalapot és az Európai Uniót hibáztatták. "Szálljunk szembe az IMF-juntával!" és "Munkát akarunk, nem reformokat és munkanélküliséget" - volt olvasható a felirataikon.
   
A zuhogó esőben lebonyolított menetet hétezer rendőr felügyelte. A mellékutcákat lezárták, és őröket állítottak az athéni egyetem bejárataihoz is, mert a korábbi évfordulókon az intézmény területét menedékként használták a zavargások részvevői. A görög törvények nem engedik meg rendőrök belépését az egyetemek területére.

MTI