szerző:
Eduline

Keretmegállapodást írt alá kedden az Észak-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal és a Debreceni Egyetem Informatikai Kara (DE-IK) az intézményben tanuló hallgatók bevonásáról a gyakornoki munkába; az intézmények vezetői szerint ma már a reálszféra minden területe "felszívja" a képzett informatikusokat.

Fábián István, a DE Tudományegyetemi Karok centrumának elnöke az aláírást megelőző sajtótájékoztatón elmondta: intézményük tevékenységének egyre fontosabb része a munkakapcsolatok kialakítása a munkaerőpiac szereplőivel. Az egyetemi képzés így gyakorlatiasabb lesz és rugalmasan alkalmazkodik a munkaerő-piaci igényekhez is, a cégek pedig szakképzett munkaerő-utánpótlást kapnak az egyetemtől.

Kerekes Edit, a regionális államigazgatási hivatal igazgatója szerint az informatika ma már nélkülözhetetlen a munkájukban, ezért is keresték meg az egyetemet. A megállapodás szerint a hallgatók gyakornoki munka keretében végezhetnek olyan informatikai fejlesztéseket, amelyek többi között az elektronikus ügyintézést segítik és a hivatali bürokráciát tehermentesítik - ismertette elképzeléseiket.

Az igazgató szerint a hallgatóknak is előnyös, ha életszerű munkát kell végezniük, amelyben sikerélményük van, hiszen az általuk létrehozott termékek a mindennapi ügyintézést segítik. Nem határozták meg, hogy hány diák mehet szeptembertől az államigazgatási hivatalhoz, annyi diákot fogadnak, amennyire szükségük van - tette hozzá.A keretmegállapodás aláírása egyben nyitó eseménye is volt az egyetemen negyedik alkalommal megrendezett, három napig tartó informatikai szakmai napoknak  Az esemény évről-évre rendkívül sok érdeklődőt vonz, 20-30 cég mutatkozhat be a hallgatóknak, és ismertetheti a munkaerő-piaci lehetőségeket.mti