szerző:
Edupress

Átadták a Legvonzóbb Vállalat díjat március 5-én. A 16. alkalommal átadott díj alapjául szolgáló kutatásban több mint 4700 közgazdász és műszaki hallgató vett részt, összesen 15 felsőoktatási intézményből. A tíz legvonzóbb vállalat névsorán túl a felmérés eredményéből többek között az is kiderül, hogy a pályakezdő műszaki hallgatók nettó kezdő fizetési elvárásai a 156 és 189 ezer forint között mozognak, míg a közgazdász hallgatók 138 és 177 ezer forint minimális nettó fizetésért is elhelyezkednének, de a fizetés szempontja csak az ötödik, illetve a hetedik helyen áll. A díjat mindkét hallgatói csoport körében az Audi Hungaria Motor Kft. kapta.

A "Legvonzóbb Vállalat" kutatás célja, hogy felmérje a gazdasági vagy műszaki szakon végző diákok munkavállalással kapcsolatos véleményeit és elvárásait. A kutatás kiterjedt a pályakezdők kompetenciáinak (szakmai gyakorlat, nyelvismeret, külföldi tanulmány, álláskeresési szokások) és a munkáltatókkal szembeni preferenciák (bérezés) vizsgálatára, valamint felállította a tíz legkedveltebb munkahely rangsorát.

A 16. éve futó kutatássorozatban a budapesti műszaki és gazdasági egyetemeken és főiskolásokon túl több vidéki egyetem is szerepelt. A 2677 közgazdász és 2195 műszaki szakos hallgató mintegy 30 százalékos országos reprezentativitást jelent a célcsoport körében. A 2009-es kutatások eredményeiből kitűnik, hogy a közgazdászok 60 százaléka, a műszaki hallgatóknak pedig csak 30 százaléka rendelkezik két nyelv középfokú ismeretével. A két csoportból körülbelül ugyanannyian szeretnének a jövőben középvezetők lenni, amely véleményük szerint kevesebb, mint 5 év alatt elérhető.

A pályakezdő műszaki hallgatók nettó kezdő fizetési elvárásai a 156 és 189 ezer forint között mozognak, míg a közgazdász hallgatók 138 és 177 ezer forint minimális nettó fizetésért is elhelyezkednének. A műszaki szakosok körében a SOTE tanulói, a közgazdász csoportban pedig a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói várják el a legmagasabb kezdő fizetést.

Az elemzés a nemek szerinti eltérést is feltünteti: a nők átlagosan 10 százalékkal kevesebb fizetésért is vállalnának munkát, mint a férfiak. A pályakezdő fiatalok körében a legfontosabb szempont az első munkahely kiválasztásakor egyöntetűen a kellemes munkahelyi légkör. A közgazdász hallgatóknál ezt követi az előrelépési lehetőségek szempontja, míg a műszaki szakos diákoknál a hosszú távon biztos munkahely biztosítása a lényegesebb. A legutolsó helyen mindkét célcsoport esetében a vállalat adományozó tevékenysége áll.

Érdekesség, hogy a kezdő fizetés szempontja csak a hetedik, illetve az ötödik a rangsorban; a diákoknál többet számít a tanulási lehetőségek biztosítása és a vállalat jó hírneve. Az öt hónapos kutatás-elemzés eredményeként a "Legvonzóbb Vállalat 2009" címet mind a közgazdász, mind a műszaki szakos fiatalok körében az Audi Hungaria Motor Kft. nyerte el. A közgazdász hallgatóknál második helyezett a MOL csoport, harmadik az OTP csoport lett. A műszaki szakosok a második legvonzóbb vállalatnak a BOSCH csoportot, harmadiknak pedig a NOKIA-t választották.


mti