szerző:
Eduline

Gyanús körülmények között szerzett egyetemi diplomát több ismert cseh politikus, köztisztviselő, vállalkozó és rendőrparancsnok - állítja a prágai sajtó.

A szóban forgó diplomákat az utóbbi években a pilseni Nyugat-csehországi Egyetem Jogi Kara adta ki - derült ki abból az ellenőrzésből, amelyet az oktatásügyi tárca rendelt el az intézménybeli botrány kirobbanása után. Miután szeptemberben a Lidové Noviny című konzervatív prágai lap megírta, hogy Ivan Tomazic, az egyik dékánhelyettes 2006-ban megvédett doktori disszertációjának több tucatnyi oldala teljesen megegyezik egy korábbi munkával, az egyetem a sajtó érdeklődésének homlokterébe került, s folyamatosan újabb és újabb problémák kerültek a felszínre.
 
Számos végzős diplomamunkája hiányzik a könyvtárból, mások az előírtnál jóval rövidebb munkákat adtak be, néhány százan az előírtnál rövidebb idő alatt végezték el tanulmányaikat.
Problematikus volt a felvételi rendszer is, és szemet szúrt, hogy a diákok mintegy 60 százaléka fellebbezés útján került be a népszerű jogi karra.

Egyebek között Pilsenben szerzett jogi diplomát Jan Ruml volt cseh belügyminiszter, Stanislav Gross volt kormányfő, Marek Benda polgári demokrata párti képviselő, az alkotmányjogi bizottság mostani elnöke, vagy Ivana Rápková, az észak-csehországi Chomutov város romaellenes akcióiról elhíresült polgármestere. Míg Ruml és Gross diplomamunkája és tanulmányai rendben vannak, Benda diplomamunkája alig fele az előírt terjedelemnek, Rápková munkája pedig hiányzik a könyvtárból. Néhány tanár, akinél állítólag vizsgázott, azt állítja, hogy soha nem is látta őt.
 
Jogi diplomája van több prágai és pilseni rendőrparancsnoknak és befolyásos köztisztviselőnek is. Ludek Hosman, a pilseni rendőrség parancsnoka beismerte: egyszerűen lemásolt egy korábbi munkát, s annak alapján megkapta a jogászdiplomát. A legtöbb érintett azonban tagad. A dékánhelyettes - akinek a disszertációja a botrányt kirobbantotta - azzal érvelt, hogy egy másik dékánhelyettessel, Milan Kindllel való megegyezése alapján átmásolt saját munkájába idegen oldalakat, mert kíváncsiak voltak arra, rájön-e erre valaki a vizsgáztató bizottságból.
 
"Mintegy 500 diploma gyanús. Eddig majdnem százat ellenőriztünk, s nagyjából egy tucat szinte biztosan problematikus" - állítja Vladimíra Dvoráková, a diplomákat ellenőrző akkreditációs bizottság elnöke.

A zavaros ügyet az egyetem és a rendőrség is a saját hatáskörében vizsgálja, s kedden a képviselőház is döntött egy vizsgálóbizottság felállításáról. Időközben távozott a kar egész vezetése, s a hét elején Jirí Pospísil volt igazságügy-minisztert választották új dékánná.

A sajtó szerint nem kizárt, hogy más cseh egyetemeken is hasonló visszaélések vannak, s a háttérben a korrupció áll. Az oktatásügyi tárca, hogy megnyugtassa a kedélyeket, elrendelte az összes csehországi egyetem és főiskola átvizsgálását. Az eredmény néhány hónap múlva várható.

mti