szerző:
Eduline

Mi kell a jelentkezéshez, ha eldöntötted, hogy kint szeretnél tanulni? Mi a különbség a Grammar School és a Technical College között? Mit jelent az A+ és mit az U a bizonyítványban? Mi számít nemzeti sportnak náluk a focin kívül? Kérdések és válaszok a kinti tanévvel kapcsolatban.

Az angol fogadó családokhoz eljuttatott jelentkezési anyagok ugyanazokat az elvárásokat támasztják a kitöltéskor, mint az amerikai pályázatok. Készíteni kell egy fényképalbumot a leendő fogadó család számára, levelet kell fogalmazni a gyerekeknek magukról illetve ugyanilyen levelet kell írniuk a szülőknek a saját gyerekükről.

A további oldalakon hivatalos iskolai pecséttel ellátott és fordított utolsó két évben szerzett bizonyítványok eredményeit kérik be a féléves osztályzatokkal együtt, illetve ebben a pályázatban is szükséges részletes és orvosi pecséttel ellátott adatokat megadni a diák egészségi állapotára vonatkozóan. Az itteni fogadó családok többsége szintén gyakorlott a cserediákok fogadásában, különbség köztük és az amerikai családok között az, hogy Angliában a családok kapnak egy jelképes összeget a diákok befogadásáért.

A kiutazó diákokat jellemzően kisvárosi környezetben szállásolják el, de ha akad olyan tanuló, akinek különleges igényei vannak például a sportolási lehetőségek tekintetében és ezért szeretne egy bizonyos régióban helyet kapni, akkor természetesen figyelembe szokták venni a kérésüket. Akadnak olyan sportágak, melyeknek gyakorlására itthon nem sok alkalom nyílik, hisz itt nincs múltja az olyan specifikus sportoknak, mint a rögbi vagy krikett. Természetesen az olyan sportok fejlesztésére is van alkalom ebben a környezetben, melyeknek hagyományai vannak Magyarországon is, mint például a foci vagy az evezés.

Angliában a tanév három egységből áll, és csakúgy mint itthon, szeptemberben kezdődik el. A középfokú iskolák esetében Grammar School, Technical College vagy Sixth Form College-ról beszélhetünk. A legalacsonyabb életkor ezekben az iskolákban 16 év. A diákok először a GCSE (General Certificate of Secondary Education) vizsgát kell letenniük 16 éves korukban. A 11. osztályosok az AS vizsgákat teszik le, majd a 12-esek az A-level-t (más néven Advanced level), mely az itteni érettségivel számít egyenértékűnek. A Grammar School iskolastruktúrája átlagos. Az oktatás 9 órától 16 óráig tart. A Sixth Form College a középiskola utolsó évet jelenti, és ide olyan tanulók járnak, akik már kiválasztották az egyetemi szakirányukat.

Az angliai iskolákban a cserediákok alaptantárgyai között szerepel az angol nyelv, irodalom, matematika és történelem. Minden iskolának vannak saját tantárgy blokkjai, és minden ilyen blokkból kell egy tárgyat választania a tanulónak. Az iskolák tantárgyválasztéka széleskörű, de azok iskolánként változóak. Gyakori opciók közé tartoznak az olyan tárgyak, mint a biológia, zene, francia, terméktervezés, számítástechnika, spanyol, kémia, dráma, üzleti tanulmányok, fotózás, előadás művészet, pszichológia, fizika, művészet, utazás és turizmus, tánc, iparművészet és szociológia.

A tanulók iskolai napja az óralátogatáson kívül tartalmaz egy hosszabb ebédszünetet, de a nap folyamán több szünet is adódik, mindez attól válik függővé, hogy milyen tárgyak vannak a diák órarendjében, hisz azokat a saját igényei szerint állítja össze. Az osztályzás módja az amerikai rendszerhez hasonlóan van felépítve. A legjobb osztályzat az A+, ezt követi az A vagyis az itteni jeles érdemjegy majd a B, ez a „jó” értékelésnek felel meg. Az angolok iskolákban a legrosszabb értékelést az kapja, aki U osztályzatot lát a bizonyítványában, ami az Unclassified-nek, vagyis osztályozhatatlan minősítésnek a betűjele. A kint tanuló diákok mindegyikére vonatkozik az a szabály, hogy ha nem teljesít legalább C osztályzatot a felvett tárgyak mindegyikéből, akkor a cserediák programban való részvételüket nem folytathatják.

Vannak opciók annak is, aki szeretné a gyermekét magániskolába íratni, bár ezek az iskolák rendkívül magas tandíjat kérnek el, amit a többnyire csak a jómódú angol családok engedhetnek meg maguknak. A külföldi országokból érkező gyerekek hagyományos középiskolákban kapnak helyet, ahol nincs külön tandíj, viszont a tanítás színvonala jellemzően jó irányban befolyásolja a gyerekeket a hazai vagy külföldi pályaválasztásuk során.

A magyar és az angol oktatási rendszer közti különbség abban mutatkozik meg leginkább, hogy kint a diákoktól gyakorlatorientált munkát várnak el az iskolában, ami sok önállóságot igényel és jól megalapozhatja az egyetemre és főiskolára történő felkészülésüket. Ennek eredményességét természetesen a kint tanuló cserediákok is előnyükre használhatják az itthoni vagy külföldi továbbtanulásuk során.

További információ: Tanulás külföldön