szerző:
Eduline

Harmadik helyezést ért el újfajta óraszerkezetével Hunyadi Áron az Európai Unió által szervezett Fiatal Tudósok Versenyén. 38 ország fiatal kutatói versengtek összesen 87 projekttel a Párizsban szerdán véget ért rendezvényen - tudatta a szervező Európai Bizottság közleményében az MTI-vel.

A 14 és 20 év közötti résztvevők Európából, valamint Kanadából, Kínából, Japánból, Új-Zélandról, Dél-Koreából és az Egyesült Államokból érkeztek a francia fővárosba, valamennyien nemzeteik ifjú tudós versenyeinek győztesei. A legkülönbözőbb tudományterületekről érkezett 87 pályamunkát 17 tagú nemzetközi zsűri értékelte Párizsban.

A három, egyenként 7000 euróval járó első helyezést ír, svájci és lengyel diákok kapták biológiai, illetve fizikai témájú projektjükért. A 19 éves svájci Fabian Gafner például hátramenetbe kapcsolható repülőjével nyerte el a zsűri elismerését. Az 5000 euróval járó második helyezéseket francia, máltai és spanyol fiataloknak ítélték, míg az 500 euróval járó harmadik helyezést egy-egy magyar, német és izraeli diák kapta.

Hunyadi Áron az Innovációs Szövetség által megrendezett 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs tehetségkutató versenyen idén elért első helyezése révén jutott ki a párizsi megmérettetésre. Munkájának tárgya egy újfajta mechanikus kar- és zsebóraszerkezet, amely a gravitáció káros hatásait képes egy másodperc töredéke alatt kompenzálni. A szerkezet látványos, az eddigi megoldásoknál lényegesen egyszerűbb, jobban működik, és gyártása költséghatékonyabb. "Munkám másik része egy olyan időkijelzés, amely egy mechanikus szerkezet révén az analóg és a digitális kijelzés előnyeit ötvözi és a dizájn számára nyújt új lehetőségeket" - mondta el akkor az MTI kérdésére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója, aki az ifjú magyar tudósokat is képviseli majd az idei stockholmi Nobel-díj-átadáson.

Kajtár Máté veszélyes folyadékot tároló föld alatti tartályok nagy pontosságú hibahely-meghatározásával pályázott a magyar versenyen, és szintén első helyezést ért el. Az uniós megmérettetésről ő a szervező francia nemzeti kutatási központ különdíjával térhetett haza.

mti